Žalostný pohľad na situáciu našich pacientov: Toto najčastejšie trápi Slovákov s rakovinou

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-28 06:00:00

Neistota, stres, beznádej. Všetky tieto pocity sa zmocňujú onkologických pacientov, ktorým diagnóza ostro zasiahla do života a prinútila ich riešiť problémy, s ktorými sa nikdy predtým nestretli. Okrem náročnej liečby mnohí potrebujú aj právne či sociálne poradenstvo. To sa im bude snažiť poskytnúť nová bezplatná poradňa.

 

Počet onkologických ochorení má na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Každoročne pribudnú do registra tisíce pacientov a počet novodiagnostikovaných chorých sa pozvoľna zvyšuje. V uplynulom roku 2018 si podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vypočulo diagnózu onkologického ochorenia 34 272 ľudí.

Čítajte viac: Mäsový priemysel čelí vážnemu podozreniu: Známy konzervant môže mať nežiaduce účinky

Ako pre Vyšetrenie uviedla Diana Dúhová z Odboru externej a internej komunikácie NCZI, „prevalencia (počet nových + starých prípadov) nádorových ochorení u mužov je na Slovensku okolo 92 040, u žien je to približne 134 493 prípadov. Podľa odhadu sa na Slovensku priemerne ročne diagnostikuje onkologické ochorenie 0,62-percentám mužov a 0,57-percentám žien.“

Situácia je o to vážnejšia, že sa slovenské zdravotníctvo borí viacerými problémami – od nedostatku personálu až po nedostatok financií. O výraznom podfinancovaní vo vzťahu k onkologickej liečbe hovorí aj onkológ, docent Štefan Korec: „Pokiaľ sa dnes v civilizovanom svete, myslím tým Nemecko, Dánsko, Holandsko, Francúzsko,... vydáva na osobu ročne zhruba 5 000 dolárov, u nás to vychádza na zhruba 1 000 dolárov ročne. Nie je možné vtesnať kvalitu a rozsah 5-tisícovej starostlivosti do tisícového objemu,“ uvažuje.

Čítajte viac: Gastroenterológ Boris Pekárek: Dve zásady, ktoré by mal dodržiavať každý

„Dnes je bežné, že liečba onkologického pacienta stojí 5-tisíc eur mesačne a to, čo prichádza, je desať až 20-násobne drahšie. Dnes už vieme, že najnovšie onkologické lieky, najnovšia imunoterapia, sa bude pohybovať od okolo 30-40, až do niekoľko stotisíc eur za jedno podanie,“ dopĺňa.

Ako ďalej pokračuje, ťarcha problémov takisto dopadá na lekárov, nielen pacientov, pretože sú nadmerne administratívne zaťažení, ich možnosti sú obmedzené, a navyše, denne musia vyšetriť enormné množstvo pacientov – aj vzhľadom na to, že v niektorých regiónoch chýbajú špecialisti. Preto patria onkológovia k najčastejšie vyhoreným lekárom.  

U mnohých pacientov vyvoláva situácia, ktorej musia čeliť, pocity frustrácie. Často majú málo informácií o terapeutických možnostiach aj o svojej diagnóze, pretože im chýba dôveryhodný zdroj informácií.

Bezplatná sociálno-právna poradňa

Ďalšou problematickou rovinou sú práva aj nároky pacienta. Niektorých z nich choroba zasiahne natoľko, že prídu o prácu, ocitnú sa v hmotnej núdzi a potrebujú sociálnu i právnu pomoc, aby zistili, na čo všetko majú nárok.

Jednou z možností, ktorú môžu pacienti s rakovinou využiť, je bezplatná poradňa, ktorá pacientom poskytuje odpovede a návrhy riešení najbežnejších problémov.

Na stránke sopo.sk sa dozvedia, za akých okolností majú nárok na invalidný dôchodok a ako ho získať, čo si vybaviť v prípade ťažkého zdravotného postihnutia, aké sociálne služby sú pre nich k dispozícii alebo kedy majú možnosť využiť kúpeľnú liečbu. Takisto tu nájdu pomoc s riešení pracovno-právnych vzťahov či ako postupovať pri hmotnej núdzi. Súčasťou poradne sú aj vzory formulárov, ktoré pacienti najčastejšie potrebujú.

Výhodou je aj možnosť využiť konzultačnú mailovú alebo telefónnu linku sociálno-právnej poradne. V rámci nej pacientom na otázky odpovedá právnička Katarína Fedorová.

„Ďalším dôvodom pre založenie platformy www.sopo.sk, bola aj pomoc určená lekárom, ktorí sú často konfrontovaní otázkami aj zo sociálno-právnej oblasti. Vďaka bezplatnej poradni tak môžu čas strávený s pacientom venovať predovšetkým diagnostike a liečbe ochorenia,“ povedala Petra Babiaková, produktová manažérka zo spoločnosti TEVA Pharmaceuticals, ktorá bezplatnú poradňu zriadila. Projekt SOPO chce byť zároveň platformou rozšírenej pomoci pre už existujúce poradne, ktoré fungujú v rámci jednotlivých občianskych združení, zoskupujúcich práve onkologických pacientov.

Ako poradňa funguje?

Aby sa pacienti mohli s online poradňou spojiť, dostanú od samotných lekárov edukačnú brožúru a kartičku s unikátnym kódom, vďaka ktorému sa budú môcť na stránke prihlásiť a napísať svoj problém. Pre starších alebo menej on-line zdatných pacientov sú pripravené korešpondenčné lístky s ofrankovanou obálkou. Sociálno-právny poradca následne odpovedá na otázky do piatich pracovných dní, v prípade využitia otázky poštou, zašle odpoveď v zalepenej obálke. K dispozícii je aj konzultačná telefónna linka poradne, na ktorú sa môžu pacienti obrátiť v pracovných dňoch vo vyhradených hodinách.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina sociálno-právna poradňa SOPO

2019-01-28 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia