Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalší dôkaz, prečo sa vyhýbať vypráženému jedlu: Tieto potraviny sú najhoršie!

(Zdroj: gettyimages.com)

Obľúbené jedlo opäť na pretrase! Vyprážané jedlá, ktoré lákajú svojou chuťou máme zafixované ako nezdravé pokrmy. Niektoré z nich sú však na tom o niečo horšie ako ostatné a môžu ovplyvniť mieru úmrtnosti!

Jedna alebo viac porcií vyprážaných jedál každý deň - ako sú hranolčeky alebo sendvič s vyprážaným kuracím mäsom - zvyšuje riziko úmrtia o 8 percent v porovnaní s jedálničkom, kde nie sú tieto jedlá zahrnuté. Štúdia, publikovaná v British Medical Journal (BMJ), našla mimoriadne silné spojenie úmrtnosti a vyprážaného kuracieho mäsa a rýb - potravín, u ktorých predpokladali autori, že boli najviac vyprážané.

Čítajte tiež: Po tomto už vodu z ryže nikdy nevylejete: Netradičná kombinácia, zázračné účinky!

Riziko pre srdce

Výskum odhalil, že jedna alebo viac porcií vyprážaných kurčiat denne súviselo s 13% vyšším rizikom smrti z akejkoľvek príčiny a 12% vyšším rizikom úmrtia súvisiaceho so srdcom v porovnaní so žiadnymi vyprážanými jedlami. Jeden alebo viac porcií smažených rýb alebo mäkkýšov denne bolo spojené so 7% vyšším rizikom smrti z akejkoľvek príčiny a 13% vyšším rizikom úmrtia súvisiaceho so srdcom.

Údajne sa to týka aj menšieho množstvo skonzumovaného tohto jedla a zistenia platia dokonca aj vtedy, keď sa zohľadnili iné faktory, ako je cvičenie.

Výskum sledoval 106 966 žien vo veku 50 až 79 rokov, ktoré sa zapísali do štúdie WHI (Women's Health Initiative) medzi rokmi 1993 a 1998. Počas priemerného 18-ročného sledovania zomrelo 31 558 žien, z toho 9 320 kvôli problémom so srdcom, 8 358 malo rakovinu a 13 880 z iných príčin.

Autori, vedený tímom z University of Iowa, dospeli k záveru: "Častá spotreba vyprážaných potravín, najmä vyprážaného kuracieho mäsa a rýb, bola spojená s vyšším rizikom kardiovaskulárnej úmrtnosti u žien v USA. Identifikovali sme rizikový faktor pre kardiovaskulárnu mortalitu, ktorý je ľahko modifikovateľný životným štýlom a možnosťou varenia. Zníženie spotreby vyprážaných potravín, najmä vyprážaného kurčiat a rýb, by mohlo mať klinicky významný účinok v spektre verejného zdravia."

Vedci zistili, že neexistuje konkrétne prepojenie medzi úmrtiami na rakovinu a vyprážanými potravinami.

Tie ženy, ktoré jedli najviac vyprážané jedlo, mali tendenciu byť mladšie, menej vzdelané a s nižším príjmom. Tie, ktorí jedli nezdravé potraviny, mali tiež tendenciu jesť menej zeleniny, ovocia a celých zŕn a viac sladkých nápojov, orechov, soli a červeného a spracovaného mäsa.

Zmeny majú veľký vplyv

Tracy Parker z British Heart Foundation povedala, že jednoduché zmeny v spôsobe, akým sú potraviny upravené môžu mať veľký vplyv na zdravie srdca: "Vyprážané potraviny majú zvyčajne viac kalórií, tuku a soli a veľkosti porcií sú často väčšie.“

Konzumácia vyprážaných jedál môže viesť nielen k prírastku na váhe, ale aj k ďalším zdravotným problémom, ako je vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak a diabetes typu 2 - všetky rizikové faktory vývoja srdcových a obehových ochorení v neskoršom živote.

"Dobrou správou je, že používanie zdravších spôsobov prípravy jedla doma - ako je pečenie, grilovanie alebo pečenie, sú jednoduché zmeny, ktoré môžu mať veľký vplyv na vaše zdravie srdca."

Viac o téme: PotravinyVyprážané jedlá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9