Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborníci skúmali dĺžku ŽIVOTA: Dôvody, prečo práve toto POHLAVIE žije dlhšie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čas je milosrdnejší viac k ženám ako k mužom. Podľa výskumu sa nežné pohlavie dožíva o 5 rokov viac ako to mužské. Pomáha im genetika, biológia, ale hlavne zdravotná starostlivosť. Mužom sa jej totiž toľko nedostáva.

Ženy žijú dlhšie

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb prežívajú ženy mužov o celých päť rokov, ako sa to uvádza na portáli medicaldaily.com. Ako ďalej píšu, pred storočím bol tento rozdiel 2,2 roka. Najhoršie na tom boli ženy pred rokom 1920. Keďže nebola taká zdravotná starostlivosť ako teraz, veľa z nich zomrelo pri pôrode.

Čítajte tiež: Za sľubmi sa môžu skrývať KLAMSTVÁ: PRAVDA o doplnku výživy, ktorý vás SKLAME!

Mužom chýba zdravotná starostlivosť

Existuje niekoľko biologických, behaviorálnych a spoločenských faktorov, ktoré majú vplyv na to, že ženy žijú dlhšie. Podľa vedcov je tu ešte jeden dôvod, prečo žijú muži kratšie. Je to primárna lekárska starostlivosť. Nielenže nežné pohlavie navštevuje viac špecialistov, ale chodia celkovo na pravidelné kontroly o 33 percent častejšie ako muži. Medzi najčastejšie výhovorky, prečo páni nechodia k lekárovi sú, že nemajú čas a peniaze. Taktiež sa boja, že im doktor stanoví nejakú diagnózu, na ktorú zomrú. 

Štúdia Cleveland Clinic z roku 2019 ukázala, že až 65 percent mužov, ktorí majú príznaky nejakého ochorenia, alebo sa zranili, majú tendenciu odkladať návštevu lekára čo najdlhšie. Silnejšie pohlavie si ťažšie hľadá cestu k doktorom a muži majú problém s nimi hovoriť o svojich zdravotných problémoch. Vzťah lekár a pacient by mal byť pritom založený na dôvere. Zdravotníci sú tu práve preto, aby vám s vašim problémom pomohli a odstránili ho.

Odborníci skúmali dĺžku ŽIVOTA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako si nájsť toho správneho odborníka?

Väčšina nemocníc, polikliník, či súkromných zariadení má sprístupnené webové stránky so zoznamom lekárov a ich špecializácií. Najlepším spôsobom, ako si vybrať toho pravého lekára je, že si o ňom zistíte čo najviac informácií a rozhodnete sa na základe referencií. Ak si niekoho vyberiete, kontaktujte ambulanciu a zistite, či prijíma nových pacientov a či má zmluvu s vašou poisťovňou. Starší lekár je zárukou, že má dlhšie skúsenosti aj známosti v radoch lekárov s inou špecializáciou. 

Na druhej strane aj keď mladému doktorovi môžu chýbať skúsenosti, môže byť lepšie informovaný o moderných zdravotných postupoch, zákrokoch aj samotnej liečbe. Čakajte, že prvá návšteva u lekára nebude krátka, mala by trvať okolo 30 minút. Doktor by si mal dôkladne pozrieť vaše predchádzajúce záznamy, vypočuť si, ako sa momentálne cítite fyzicky aj psychicky. Potom by malo nasledovať fyzické vyšetrenie, počas ktorého by vám mal zobrať krv, poslať moč na základný rozbor, prehmatať brucho aj uzliny. Skontrolovať by mal aj vaše hrdlo. Po vyšetrení sa s ním dohodnete na ďalšom stretnutí, kedy s vami skonzultuje výsledky testov, prípadne vám podľa výsledkov odporučí návštevu špecializovanej ambulancie.

Viac o téme: ŽenyMužiŽivotnosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9