Za sľubmi sa môžu skrývať KLAMSTVÁ: PRAVDA o doplnku výživy, ktorý vás SKLAME!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-10 11:30:00

Každý z nás už bojoval s bezsennou nocou. Spánok neprichádza, počítanie ovečiek nepomáha, takže prichádza na rad posledná možnosť. Tabletka melatonínu, ktorá sľubuje dobrý spánok. Splní však skutočne svoj účel?

Aj keď je melatonín bezpečný voľne predajný doplnok výživy, môže mať vplyv na váš denný režim spánku. Navyše, štítok na výrobku s melatonínom nemusí byť taký spoľahlivý, ako si myslíte. Čo sa skutočne stane s vašim telom, keď užívate melatonín? Oplatí sa ho pridať do svojej každodennej rutiny?

Čítajte tiež: Tieto NÍZKOTUČNÉ výrobky nie sú najlepšou voľbou: Spojitosť s ťažkým neurologickým POSTIHNUTÍM!

Pomáha regulovať cirkadiánny rytmus

Aj keď ho nájdete v každej lekárni, vaše telo si ho vyrába samé. Podľa Mayo Clinic je melatonín hormón, ktorý váš mozog produkuje každú noc. Tento hormón, produkovaný epifýzou, pomáha regulovať cyklus spánku-bdenia vášho tela, ktorý je tiež známy ako cirkadiánny rytmus, ako uvádza Národná nadácia pre spánok. Keď zapadá slnko, telo produkuje viac melatonínu, čo signalizuje vášmu mozgu, že je čas ísť spať. Na druhej strane, vaše hladiny melatonínu sú ráno najnižšie, čo pomáha telu pri prebudení.

Pretože je synchronizovaný so slnkom, melatonín pomáha udržiavať pravidelný denný rytmus, aby ste získali stabilný a kvalitný odpočinok. V tabletkách či kapsulách sa melatonín bežne používa na riešenie problémov so spánkom, no podľa Národnej nadácie pre spánok má však iné vedľajšie účinky!

Neuspí vás

Keď do večernej rutiny pridáte doplnky melatonínu, váš mozog reaguje rovnako ako pri vlastnej produkcii hormónu. Hormón (aj vo forme tabliet) signalizuje vášmu mozgu, že slnko zapadlo a je čas ísť spať.

Hladiny melatonínu sa prirodzene zvyšujú asi dve hodiny pred spaním, uvádza Johns Hopkins Medicine. Melatonín v skutočnosti nepomáha pri spánku, ale skôr uvádza mozog do stavu tichej bdelosti. Inými slovami, hormón vás neuspí, ale pomáha udržiavať vaše telo v pravidelnom „rozvrhu“, tvrdí lekár Christopher Winter, lekár pre spánkovú medicínu a majiteľ kliniky neurológie a spánkovej medicíny v Charlottesville.

Dôležitý je vhodný čas užívania

Ako už bolo spomenuté vyššie, prírodný melatonín informuje váš mozog o tom, že je večer, a teda čas ísť spať. Takže, keď užívate doplnky melatonínu v inom čase, cirkadiánny rytmus sa posúva, a preto sa pilulky podľa doktora Wintera bežne používajú s oneskorením.

Aj keď ľuďom, ktorí užívajú melatonín príliš často, sa to neodporúča, môže to byť užitočné napríklad pri cestovaní do nového časového pásma alebo pri prispôsobovaní sa novému harmonogramu nočnej práce. Ak sa užívajú vo vhodnom čase (hodinu alebo dve pred spaním), doplnky melatonínu môžu pomôcť vášmu telu sa aklimatizovať a prirodzene zaspať v novom čase, uvádza Spoločnosť pre endokrinológiu.

Cieľom je však použitie doplnkov, ktoré pomôžu prispôsobiť sa novému rozvrhu, a nie užívať melatonín každú noc, hovorí doktor Winter. Melatonín je ako barla pre zlomeninu nohy - používate ju krátko, kým noha neznesie váhu sama.

Zmena telesnej teploty tela

Tá časť vášho mozgu, ktorá riadi váš cirkadiánny rytmus a prirodzenú produkciu melatonínu, je tiež zodpovedná za reguláciu teploty vášho tela, tvrdí malá štúdia z apríla 2019 v časopise Journal of Pineal Research.

Vaša telesná teplota zvyčajne stúpa ako slnko zapadá a vrcholí večer, kedy je podľa vyššie uvedenej štúdie tiež najvyššia hladina melatonínu. Po podaní 5-miligramového doplnku melatonínu 10 subjektom vedci zaznamenali zvýšenie telesnej teploty, čo naznačuje, že doplnok v podstate splnil svoju úlohu. Ale keďže vaše hladiny melatonínu ovplyvňujú reguláciu teploty tela a zmeny telesnej teploty korelujú s vašou bdelosťou, mali by ste sa uistiť, že doplnok užívate s rozumom.

Pozor na vedľajšie účinky

Užívanie melatonínu sa všeobecne považuje za bezpečné. Pred podaním dávky je však treba mať na pamäti niekoľko vecí. Melatonín je podľa Mayo Clinic spájaný s niektorými nežiaducimi vedľajšími účinkami, vrátane bolesti hlavy, závratov a nevoľnosti. Možno ešte dôležitejšie je to, že melatonín môže spôsobiť ospalosť počas dňa, ak sa užíva v nesprávnom čase, preto je najlepšie vyhnúť sa šoférovaniu do piatich hodín od užitia doplnku.

Ak užívate akékoľvek lieky alebo bylinky, ktoré znižujú zrážanie krvi, je najbezpečnejšie, aby ste sa pred užitím melatonínu poradili s lekárom, pretože doplnok môže spôsobiť interakciu s liekom. Vzhľadom na to, že je kategorizovaný ako doplnok výživy, podľa Národného centra pre doplnkové a integrované zdravie nie je melatonín prísne regulovaný FDA. Vďaka laxnej regulácii nie je zaručené, že melatonín, ktorý užívate, je vo výrobku presne zastúpený!

V skutočnosti existuje veľká variabilita, pokiaľ ide o štítky s melatonínom. Po testovaní 31 rôznych doplnkov vedci zistili, že väčšina fliaš neobsahovala uvedené množstvo melatonínu ako je uvedená koncentrácia na štítku, podľa štúdie Journal of Clinical Sleep Medicine z februára 2017.

Fľaše zvyčajne odporúčajú prijať medzi 3 a 10 miligramami, „ale odporúčania sú povrchné,“ hovorí doktor Winter. Navyše, neexistuje žiadna záruka, že kapsula alebo tabletka, ktorú užívate, vôbec obsahuje akýkoľvek melatonín (alebo môže obsahovať oveľa viac melatonínu, ako je uvedené).

Bezpečnejšie alternatívy

Treba byť opatrní. Aj keď melatonín nemusí byť nevyhnutne škodlivý, nedostatok regulácie predstavuje určité riziko. Namiesto toho doktor Winter odporúča, aby ste tabletky užívali striedmo (ak vôbec) a snažte sa namiesto toho dodržiavať správnu hygienu spánku.

Niekoľko zdravých návykov, vrátane pravidelného cvičenia, tlmenia svetla pred spaním a vyhýbania sa obrazovkám pred spánkom, je bezpečnejšou alternatívou k doplnkom melatonínu, hovorí doktor Winter.

Snažte sa čo najlepšie dostať svoje telo do konzistentného a pravidelného spánkového režimu, ktorý opakujte každú noc. Vyskúšanie niektorých z týchto zdravých návykov môže byť múdrejšou cestou ako hltanie melatonínu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok hormón doplnok výživy melatonín

2020-11-10 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia