Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Každodenné zlozvyky, ktorými prehovorí vaše telo: Odstráňte ich a zmení sa vám život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sami si obvykle nevšímame, čo robíme s rukami, nohami alebo výrazom tváre, no ostatní okolo nás to vidia. Možno vám ani nenapadlo, že toto neverbálne vyjadrovanie o vás veľa vypovedá. Reč tela v skutočnosti hovorí o našej osobnosti a pocitoch veľmi veľa.

Uvedomelá reč tela nám môže pomôcť urobiť dobrý dojem, získať prácu snov alebo naopak, urobiť z človeka samotára, ktorému sa každý radšej vyhýba. Existujú určité návyky reči tela, ktoré by ste sa mali odnaučiť a uvidíte, ako pozitívne ovplyvnia váš život, radí portál brightside.me. 

Čítajte tiež: Odpad z mandaríniek nepatrí do koša: Úžasné využitie šupiek, ktoré vyriešia zdravotné problémy!

1. Hrbíte sa

To, ako držíte telo, prezrádza veľa o vašej úrovni sebavedomia. Keď sa cítime neisto, automaticky sa zhrbíme a chránime si tak vlastný priestor. Ak túto pozíciu nenapravíte, môže sa hrbenie stať vaším zlozvykom a urobíte to aj vtedy, keď budete v situácii, kedy sa to nehodí. Ľudia okolo vás to môžu vnímať ako prejav nízkej sebaúcty.

2. Máte prekrížené ruky alebo nohy

Je prirodzené, že mnohí ľudia si pri sedení prekrížia nohy či ruky. Ak však s niekým hovoríte a ste v tejto polohe, môže to vyzerať, ako keby ste boli v defenzíve. Vysiela to správu, že nie ste otvorení komunikácii s inými alebo počúvaniu toho, čo hovoria, prípadne, že sa v ich prítomnosti cítite nepríjemne. Ak necháte nohy a ruky voľne, budete pôsobiť dôveryhodnejšie.

3. Máte nervózne prsty

Či už je to zvyk, ktorý máte za každých okolností alebo sa objaví len v stresových situáciách, aby ste sa upokojili, mali by ste s tým skončiť. Ak si obtáčate vlasy okolo prstov, hráte sa s prsteňmi, poklepávate si prstami alebo počas rozhovoru neustále sledujete svoje hodinky, môže to vyzerať, akoby ste sa nudili a chceli by ste byť niekde inde.

4. Triete si krk

Trenie krku môže byť tiež „barlička“ na prekonanie stresu. Alebo možno to robíte len preto, aby ste zmiernili napätie v tejto oblasti, aj keď vás nič neznepokojuje. V každom prípade sa snažte uvedomiť si, čo robíte s rukami a pri kontakte s niekým sa tomuto pohybu vyhýbajte. Inak to môže odhaliť vašu úzkosť a pôsobiť dosť divne na ostatných.

5. Hryziete si nechty

Ďalší zlozvyk, ktorý ukazuje ostatným ľuďom vašu nervozitu je hryzenie nechtov. Môže vám pomôcť zbaviť sa stresu, ale tiež dáva najavo, ako sa cítite. Okrem toho tento zlozvyk môže osobu, s ktorou sa rozprávate rozptyľovať, dokonca až odpudzovať. V konečnom dôsledku ani vaše nechty nebudú vyzerať dobre a to je u dospelého človeka naozaj nepríjemné. Nechty o nás veľa napovedajú. Keďže iní vás posudzujú podľa vzhľadu, nepekne obhryzené nechty môžu zanechať zlý dojem z celej vašej osobnosti.

Každodenné zlozvyky, ktorými prehovorí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Neviete udržať očný kontakt alebo to s ním preháňate

Vyhýbanie sa očnému kontaktu môže ukázať, že dotyčnému človeku nedôverujete alebo vám je nesympatický. Na druhej strane, intenzívne pozeranie sa priamo do očí iného človeka sa môže javiť ako agresívne a dostanete ho do rozpakov. Niekedy si ani neuvedomujeme, že niečo z toho robíme, snažte sa preto myslieť na to.

7. Pri rozhovore sa rozptyľujete

Pozeranie sa „niekam do vesmíru“ pri rozhovore nie je tým pravým orechovým. Vyvoláva to dojem, že sa o slová toho druhého nezaujímate alebo vás nudí. Pokúste sa ukázať, že aktívne počúvate a to tak, že sa na človeka pozeráte, no neprepaľujte ho pohľadom. Z reči vašich očí aj tela by malo byť jasné, že ho rešpektujete. Vhodné je neprerušovať ho, no vo vhodnej chvíli sa zapojiť do rozhovoru.

8. Prevraciate oči

Prevracanie očami je zjavným prejavom neúcty a mali by sme ho prenechať deťom, ktoré ešte o takte a etikete toho veľa nevedia. Môže to byť síce relatívne neškodné pri kontakte s priateľmi, ktorým týmto gestom „poviete“, že vás niečo nudí alebo obťažuje, no ak takto zareagujete na kolegu, šéfa či cudzieho človeka, môže sa to javiť ako urážlivé alebo odpudzujúce.

9. Zabúdate na úsmev

Úsmev je niečo, na čo často zabudneme, najmä pri formálnych situáciách. Je to však skvelý spôsob, ako preukázať dôveru a otvorenosť. Úsmevom tiež môžete nenásilne prinútiť ostatných, aby sa usmievali, cítili sa lepšie a boli otvorenejší. Dajte si však pozor na falošný úsmev, je ľahko čitateľný a vy riskujete, že vás budú ostatní považovať za neúprimného a nedôveryhodného.

10. Ste až priveľký flegmatik

Ak ste príliš pokojný, môže to vyzerať, že nemáte záujem o rozhovor. Vaša „stuhnutosť“ môže tiež vyvolať v iných nepríjemný pocit. Pokúste sa prejaviť skutočné nadšenie výrazmi tváre a zrkadlením gest druhého človeka bez toho, aby boli príliš zrejmé. To vám môže pomôcť urobiť pozitívnejší dojem.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaNávyky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9