Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odpad z mandaríniek nepatrí do koša: Úžasné využitie šupiek, ktoré vyriešia zdravotné problémy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dosť bolo vyhadzovania mandarínkových šupiek do koša. Dajte im druhú šancu a uvidíte, že nebudete ľutovať. Okrem nádhernej vône vyrieši táto „zázračná“ surovina z prírodnej lekárne i množstvo zdravotných problémov!

Sladké oranžové mesiačiky sú vynikajúcou pochúťkou, ktorá mnohým pripomína najmä obdobie Vianoc. Hoci sa podobne ako iné citrusové ovocie odporúča konzumovať radšej v letných mesiacoch ako v zimných kvôli tomu, že ochladzuje organizmus, môžete využiť aspoň jeho „obal“. Mandarínková, ale i pomarančová kôra vám môže poslúžiť v kuchyni i v lekárničke vďaka vysokému obsahu vitamínov, ako sa uvádza na solsticemed.com.

Čítajte tiež: Stop bolestiam krku: VIDEO Záchrana pomocou uteráku, ktorá zaberie pár minút!

Zdravotné výhody mandarínovej kôry

  • obsahuje veľa vlákniny, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu čriev a pravidelnému vylučovaniu stolice
  • znižuje hladiny cholesterolu
  • preventívne pôsobí proti srdcovým a obehovým chorobám
  • vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam znižuje riziko respiračných a bronchiálnych ochorení
  • antioxidanty, prítomné v kôre, zabraňujú starnutiu buniek
  • vitamíny a iné zdraviu prospešné látky sa postarajú o správne fungovanie orgánov
  • kôra je zdrojom zdravých bioflavonoidov, ktoré sa postarajú o bezproblémové trávenie a liečbu infekcií
  • napomáha pri grganí, pálení záhy a nadúvaní

Ako si pripraviť mandarínovú kôru? 

Konzumovať čerstvú mandarínkovú kôru sa neodporúča. Je dosť pravdepodobné, že by vás odradila jej chuť, ktorá nie je práve najlepšia. Aby ste si ju mohli dať na tanier, treba ju vysušiť. 

V prvom rade umyte mandarínky, ošúpte ich a kôru rozložte na papier na pečenie. Môžete nechať šupku v celku, alebo ju pokojne nakrájajte na menšie prúžky. Sušte ju v blízkosti radiátora či iného vykurovacieho telesa alebo môžete dať aj do rúry, no s nízkou teplotou. Nechajte tak po dobu 1-2 týždňov. Po presušení ju v mixéri rozomelte na prášok. 

Máte k dispozícii kôru, ktorú skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste bez svetla po dobu niekoľkých mesiacov. 

Odpad z mandaríniek nepatrí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Využitie mandarínkovej kôry

Črevné problémy

Ak máte problémy s trávením a nadúvaním, pred tým, než siahnete po liekoch, vyskúšajte mandarínovú kôru. Pridajte do jedla rozomletú kôru v množstve 1 lyžičky na jednu porciu jedla. 

Prechladnutie a nádcha

Na nádchu je výborné inhalovanie kôry! Vložte do vriacej vody za hrsť nakrájanej mandarínovej kôry a inhalujte z nej výpary pod osuškou. Éterické oleje v šupke sa postarajú o zničenie infekcie. 

Stres

Pripravte si upokojujúci kúpeľ. Pridajte doň soľ a pomleté mandarínové šupky. Aróma mandaríniek odbúra stres a napätie. Vďaka nej sa viac uvoľníte a bude sa vám lepšie zaspávať. V kôre sa nachádzajú éterické oleje, ktoré prevoňajú miestnosť!

Kožné problémy

Kôra obsahuje limonane, čo je antioxidant zabraňujúci predčasnému starnutiu pokožky. Taktiež má sťahujúce a hydratačné účinky, ktoré môžu pomôcť pri rôznych kožných problémoch. Kôra je dôkazom toho, že na ošetrenie pleti nepotrebujete žiadne drahé kozmetické výrobky. Stačí si čerstvými šupkami pretrieť tvár a následne opláchnuť vlažnou vodou. Údajne vám takto poslúži aj šupka z pomarančov. Pokojne môžete pridať mandarínkový prášok z kôry do krému na telo. Výsledkom bude krém s jemnou citrusovou vôňou, ktorý bude slúžiť zároveň ako peeling. 

V kuchyni

Sušená mandarínková kôra sa vďaka svojej aromatickej horkej a sladkej chuti pridáva bežne do sladkých i slaných čínskych jedál. Taktiež sa pridáva do bylinkových čajov. Dodá chuť mnohým receptom. Môžete ju pridať do koláčov, pudingu, no výborne dochutí aj ovocné a zeleninové šaláty. 

Pozor však na užívanie mandarínkovej kôry v prípade, ak máte nejaké alergie alebo beriete lieky. Poraďte sa radšej so svojím lekárom, či je to v poriadku. 

Viac o téme: KôraVyužitieZdraviePrevenciaMandarínka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9