Je rovnako nebezpečná ako obezita a fajčenie: Z osamelosti sa dá ochorieť!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-26 06:00:00

Novodobý zabijak, ktorý nás ohrozuje rovnako ako fajčenie. Osamelosť zvyšuje riziko viacerých zdravotných problémov a mení náš mozog. U starších ľudí dvojnásobne.. Čo všetko má na svedomí?

Starší ľudia, ktorí sa cítia osamelí, sú náchylnejší na choroby a viac ohrození na živote! Podľa odborníkov môže byť osamelosť rovnakým rizikom pre zdravie ako nadváha alebo fajčenie. Výsledky boli uverejnené v časopise Aging and Mental Health.

Čítajte tiež: Stop bolestiam krku: VIDEO Záchrana pomocou uteráku, ktorá zaberie pár minút!

Negatívny vplyv na dĺžku života

Štúdie sa zúčastnilo 30 dospelých ľudí od 67 do 92 rokov v San Diegu v USA. Americkí vedci boli šokovaní, že až 80 percent z nich uviedlo, že sa cítia osamelo.

“Osamelosť je rovnakou hrozbou ako fajčenie a obezita a má negatívny vplyv na dĺžku života,” konštatoval vedúci autor štúdie doktor Dilip Jeste z kalifornskej univerzity v San Diegu. 

Ako dodal, približne 42,6 milióna dospelých nad 45 rokov v USA tvrdí, že sú osamelí. Štvrtina obyvateľstva žije aj sama. Negatívnu štatistiku dopĺňajú aj údaje od Úradu pre národnú štatistiku vo Veľkej Británii, kde sa približne 5 percent dospelých žijúcich cíti často, alebo vždy osamelo. Účastníci štúdie boli podľa vedcov väčšinou vzdelaní ľudia a mali stredný alebo vysoký príjem.

Z osamelosti sa dá ochorieť

Osamelosť sa považuje hlavne za duševný problém. Ak je niekto dlhý čas osamelý, môže to trvalo poškodiť zdravie. V tele sa zvyšuje hladina stresového hormónu, kortizolu, čo môže viesť k nezdravému opuchu v tele, nárastu hmotnosti a inzulínovej rezistencii, ktorá môže spôsobiť cukrovku. Osamelého človeka ohrozuje vysoký krvný tlak, môže mať problémy so spánkom, môže trpieť depresiou a vyšším rizikom demencie, pretože mozog odumiera, ak nie je stimulovaný.

V štúdii doktor Jeste a jeho tím analyzovali fyzické a duševné zdravie účastníkov pomocou stupnice osamelosti UCLA. Účastníci štúdie odpovedali na 20 otázok. Skóre 28 alebo menej sa rovnalo žiadnym alebo nízkym pocitom osamelosti. Štyridsaťtri alebo viac označuje vysokú úroveň osamelosti. Vedci zistili, že 63 percenr dobrovoľníkov sa cítilo mierne osamelých a 22 percent sa cítilo veľmi opustených.

Liek na osamelosť

Najčastejším dôvodom, prečo sa ľudia cítili osamelí bola strata blízkych a priateľov. Ďalším faktorom bolo to, že mnohí sa cítili dezorientovaní v bývaní pre dôchodcov a cítili, že ich životy boli beznádejné alebo zbytočné. Podľa vedcov existuje niekoľko spôsobov, ako predísť pocitom osamelosti. Jedným z nich je akceptácia procesu starnutia a uznanie, že došlo k určitým pozitívnym zmenám počas starnutia. U niektorých sa zdravotný stav zlepšil, keď začali pomáhať iným, iní sa prestali cítiť osamelo, keď začali vyhľadávať spoločnosť. Ako vedci uvádzajú, bývanie v sociálnom zaruadení zmierňuje tiež izoláciu. Spoločné activity, práca v záhrade, alebo spoločná práca na počítači znižuje príznaky osamelosti. Niektorí ľudia uviedli, že viera a duchovnosť im pomohli vyrovnať sa so stratami blízkych a prestali sa cítiť osamelí.

Ako predísť pocitu osamelosti?

  • Majte sa radi, no nezabúdajte na svojich najbližších.
  • Neupínajte sa v živote len na jedného človeka. Nezabúdajte na starých priateľov.
  • Ak sa necítite dobre, hovorte o tom s najbližšími. Nie je hanba, keď vyhľadáte odbornú pomoc.
  • Keď zomrie niekto z vašich blízkych, doprajte si čas, aby to prebolelo. Ak ste smutní, je to v poriadku.
  • Navštívte kultúrne podujatia, choďte do divadla, na koncert, či do kina.
  • Začnite športovať. Je jedno koľko máte rokov. Nemusíte sa rovno trápiť v posilňovni. Skúste skupinové cvičenia pilatesu, či jogu.
  • Dajte sa na dobrovoľníctvo. Nielenže budete pomáhať iným, zo svojich skutkov budete mať dobrý pocit.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia osamelosť

2020-01-26 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia