Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najnebezpečnejšie sedadlá v lietadle: Experti odhalili, ktorí cestujúci majú viac šťastia

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zlomené stavce, poranenia vnútorných orgánov, tržné rany či popáleniny – to sú bežné zranenia, ktoré by ste mohli utŕžiť pri leteckej havárii v prípade, že máte šťastie a pád lietadla prežijete. Hoci býva šanca na prežitie malá, zvýšiť ju podľa expertov môžete aj výberom správneho sedadla v lietadle.

Letecká doprava je považovaná za jednu z najbezpečnejších. Napriek tomu dochádza každoročne k nešťastným haváriám, pri ktorých vyhasínajú ľudské životy. Posledným smutným príkladom je nedeľný pád lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines v Afrike, pri ktorom zahynuli aj štyria Slováci.

Čítajte viac: Najnebezpečnejšie miesta v dopravných prostriedkoch: Tieto vás môžu zachrániť!

Ktoré zo sedadiel v lietadle sú najbezpečnejšie? Podľa odborníkov by ste si mali vyberať miesta v strednej až zadnej časti lietadla. Keď sa lietadlo blíži k zemi, pri páde väčšinou dôjde k zničeniu prednej časti stroja – najmenej bezpečné miesto má teda pilot.

Z analýzy, ktorú v roku 2015 zverejnil magazín Time vyplynulo, že najbezpečnejšie sú sedadlá v uličke v zadnej časti lietadla (28-percentná pravdepodobnosť úmrtia) a najmenej bezpečné sedadlá v prvej a strednej tretine kabíny (44-percentná úmrtnosť). Experti vychádzali z informácií o leteckých nehodách za posledných 35 rokov, ktoré okrem obetí mali aj preživších.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Experti sa však zhodujú, že najbezpečnejšie sedadlo v lietadle neexistuje. Prežitie posádky počas nehody totiž ovplyvňuje viacero faktorov. V porovnaní s inými dopravnými prostriedkami sú však lietadlá oveľa bezpečnejšie – podľa štúdie z Harvardovej univerzity sa riziko, že zahyniete pri havárii lietadla, blíži 1:11 000 000, informuje Theweek.co.uk. Pre porovnanie, pravdepodobnosť úmrtia pri nehode automobilu je 1:5 000.

 

Viac o téme: Najbezpečnejšie miesta v lietadle
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9