Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najnebezpečnejšie miesta v dopravných prostriedkoch: Tieto vás môžu zachrániť!

Prežite cestovanie za dovolenkou v zdraví.
Prežite cestovanie za dovolenkou v zdraví. (Zdroj: thinkstock.com)

Je tu obdobie dlhých a únavných ciest za zaslúženým oddychom! Ako však eliminovať nebezpečenstvo prípadnej havárie a prežiť cestu za zaslúženým oddychom v zdraví?

Auto

Aj keď patrí k najpoužívanejším dopravným prostriedkom, málokto vie, že je najnebezpečnejšie vzhľadom na štatistiku úmrtnosti. Riziko dopravnej nehody minimalizujete, ak si sadnete na sedadlo za šoférom. Ani zďaleka neplatí, že najhoršie je na tom spolujazdec vedľa šoféra. Sedadlo v zadnej časti vozidla napravo je veľmi nebezpečné, keďže sa väčšina ľudí na zadných sedadlách nezvyknú pripútať. Pritom pásy zvyšujú pravdepodobnosť prežitia až desaťnásobne! Aby toho nebolo málo, zadná časť vozidla nemá dostatočnú absorpciu deformačnej energie.

Aby ste si užili cestovanie za zaslúženým oddychom v zdraví, dôležité je, aby bol šofér stále v pozore a v strehu. Je však pravda, že to má vplyv nielen na psychiku, ale aj na fyzickú stránku. Dlhé sedenie za volantom má vplyv na chrbticu a najmä na nohy. Sústredenie si odnášajú aj oči. Ak míňate auto, skúste sa pozrieť mierne vpravo. Oči budú menej unavené.

Ak vaše auto nedisponuje tempomatom, ideálne nastavenie sedadla je viac ako priorita. Vodič by mal nastaviť na sedadle vzpriamenejšiu polohu, pomôže aj bedrová opierka. Ten, kto šoféruje, by sa nemal hrbiť a naťahovať za volantom, pretože vtedy je všetka záťaž tela na chrbtici a nie na svalstve. Predchádzate tak nepríjemným bolestiam chrbtice. Šoféri by si tiež mali dávať pozor na predkolenie. Svaly na lýtku totiž pumpujú krv späť do organizmu, kde sa okysličuje.

Či už ste alebo nie ste šofér, prestávky je ideálne robiť každé 4 hodiny. Hoci by sme najradšej boli čo najskôr v cieli, prestávka slúži na rozhýbanie nielen kostí šoférov, ale aj spolujazdcov. Na rozpumpovanie si krvi v svaloch skúste drepy, postavte sa na špičky, pocvičte si nohy, ponaťahujte svaly lýtok. Menšia rozcvička môže zahŕňať aj krúživé pohyby trupom či predklony a úklony.

Autobus

Ak máte možnosť vybrať si miesto na sedenie v autobuse, jednoznačne by vaše kroky mali smerovať do radu za vodičom, konkrétne na sedadlo do uličky. Nesadajte si radšej do poslednej rady a na sedadlá pri okne v pravej časti autobusu. Taktiež by ste sa mali vyhýbať miestu v blízkosti dverí, keďže v tejto časti je konštrukcia dopravného prostriedku najkrehkejšia.

Pri dlhom sedení v autobuse alebo v aute vám hrozí trombóza! Dlhé cesty sú „vhodnými“ podmienkami na vznik krvnej zrazeniny. Aby ste trombóze predišli, počas prestávok sa prechádzajte, pocvičte si s nohami. Ak je autobus vybavený podpierkami na nohy, využite ich. Krv totiž počas dlhej cesty potrebuje prekonať gravitáciu a tým, že sa nehýbeme, nepumpuje až v takej miere. Podpierka tomu dopomôže. Ak ju nemáte, alebo cestujete v aute, podložte si nohy taškou či karimatkou.

Vlak

Cestujete na dovolenku vlakom? Najnebezpečnejšie sú prvé štyri vagóny. Ak by došlo k nehode a zrážke, tieto vagóny busú najviac poškodené.Taktiež by dopadli aj posledné 2-3 vagóny. Nech žije zlatá stredná cesta!

Lietadlo

Ak patríte medzi tých, ktorým sa počas lietania premietajú rôzne katastrofické scenáre, upokojte sa výberom správneho sedadla! Najlepšie je miesto v strede trupu nad krídlami, kde je konštrukcia lietadla najpevnejšia a vo väčšine lietadiel je odtiaľ najbližšie k núdzovým východom.

Čaká vás dlhý let? Myslite na chlad a suchý vzduch v kabíne lietadla a na sydróm tzv. ekonomickej triedy. Hlavne počas štartu je silno pustená klimatizácia, takže môžete ľahko prechladnúť a prvé dni na dovolenke prežijete s vreckovkami v ruke. Pomôže šatka, bavlnený šál, teplé ponožky, či nafukovací cestovný vakúšik. Suchý vzduch môžete pocítiť po niekoľkých hodinách na tvári aj slizniciach. Majte po ruke hydratačný krém a lieky proti bolesti hlavy zmeny tlaku a možno aj z dehydratácie.

Pri štarte a pristávaní lietadla môžete mať problém s vyrovnávaním tlaku v Eustachovej trubici, t.j. zaľahne vám v ušiach. Cmúľajte vtedy cukrík alebo žujte žuvačku. Pohybujte spodnou čeľusťou doprava a doľava tak, aby ste cítili, že vám v ušiach "puká"! Je tu aj ďalší problém rýchlym presunom na veľkú vzdialenosť, ktorú umožňuje letecká preprava - pásmová choroba "jet lag". Ide o poruchu biologických rytmov, ktorá je spojená s preletom viacerých časových pásiem. Môžete ju zmierniť tým, že si začnete denný režim prispôsobovať už pred odletom. Počas bdenia strávite čo najviac času v dosahu silného svetla a pred, počas i po prechode časových zón môžeze užívať melatonín.

Čítajte tiež: Cestovatelia, pozor: Na toto by ste nemali zabudnúť pred odchodom do zahraničia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9