Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prevratné zistenie o schopnostiach mozgu: Úžasná správa pre všetkých, ktorí sa boja staroby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Až doteraz boli odborníci presvedčení, že je ľudský mozog limitovaný. Argumentom je fakt, že v priebehu starnutia je tento fascinujúci orgán vystavený rizikám nezvratných neurodegeneratívnych zmien. Teraz však vedci zisťujú, že sa mohli aj mýliť.

Mozog zdravého staršieho človeka môže byť rovnako vitálny ako mladý mozog, ktorému sa dokáže vyrovnať produkciou nových mozgových buniek, tvrdia vedci z Kolumbijskej univerzity. Ich revolučné zistenie popiera dlhoročnú hypotézu, ktorá hovorila o vekom sa znižujúcej schopnosti mozgu vytvárať nové neuróny. Štúdia, ktorá sa objavila v magazíne Cell Press totiž starý predpoklad popiera.

Čítajte viac: Spánok ako spúšťač temnej choroby: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame počas noci

Podľa docentky Maury Boldriniovej, vedúcej autorky výskumu, výsledky naznačujú, že mnohí ľudia môžu byť rovnako kognitívne aj emočne zdatní i vo vyššom veku. Mozgy niektorých ľudí sú schopné regenerácie rovnako ako v mladosti aj po uplynutí niekoľkých desaťročí.

Prekvapivé zistenie

Výskum vedci realizovali vďaka vzorkám z hipokampu 28 zdravých ľudí vo veku 17 až 79 rokov, ktorí náhle zomreli. Po prvýkrát sa zamerali na stav krvných ciev v hipokampe a novovytvorené neuróny v ich mozgu. Hipokampus zodpovedá za pamäťové funkcie, emočné reakcie a priestorovú orientáciu. 

U hlodavcov a primátov sa vekom hipokampálne mozgové bunky prestávajú efektívne obnovovať. Vedci na základe toho predpokladali, že podobný jav nastáva aj u ľudí. Všimli si však, že aj mozgy najstarších ľudí boli schopné vytvárať nové mozgové bunky. Hoci sú mozgy starších osôb do istej miery v nevýhode, pretože sa v ich štruktúre dokáže vytvoriť menej krvných ciev a vyznačujú sa tiež menším počtom multipotentných progenitorových buniek, ktoré sú potomkami kmeňových buniek, ide o mimoriadne pozitívnu správu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa Boldriniovej môže byť znížená kognitívna kondícia mozgu v starobe výsledkom nižšieho počtu nervových kmeňových buniek, úbytku vaskularizácie, ako aj prejavom zníženia konektivity buniek vo vzťahu k bunkám hipokampu. Boldriniová však dodala, že výskum tvorby nervových buniek a schopností mozgu vo vyššom veku je ešte len na začiatku bádania a budú potrebné ďalšie výskumy.

Viac o téme: MozogStarnutieNeuróny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9