Bojujete počas dňa s ospalosťou? Dôvod môže byť vážnejší, než si myslíte

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-28 05:55:00

So zívaním počas dňa má skúsenosti každý jeden z nás. Keď sa však únava zmení na každodenný boj o koncentráciu, spozornite. Nadmerná ospalosť môže v predstihu poukazovať na vážne duševné ochorenie.

Podľa vedcov sa slabý spánok spája so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby. Z novej štúdie publikovanej v magazíne JAMA Neurology vyplýva, že nadmerná denná ospalosť vedie u starších ľudí k nahromadeniu amyloidného plaku v mozgu. Výskumníci varujú, že ukladanie tohto druhu proteínu v mozgovom tkanive je prvým známym klinickým štádiom Alzheimerovej choroby - ešte predtým, než sa začnú objavovať zjavné symptómy demencie, uvádza CNN.

Čítajte viac: Náznaky Alzheimerovej choroby sa môžu objaviť už po tridsiatke

Ako upozornila vedúca autorka štúdie Prashanthi Vemuriová, „spánok je potrebný na odbúranie toxínov a beta-amyloidu v mozgu.“ Beta-amyloid však súčasne zapríčiňuje prerušovanie spánku, čo znamená, že sa pacient ocitá v bludnom kruhu.

Ohrozuje aj zdravých 

V novom výskume sa tím Vemuriovej zameral na to, či výrazná ospalosť počas dňa spôsobuje hromadenie amyloidného plaku v mozgu u ľudí bez demencie a odpoveď znie, že áno. Zatiaľ ale musí byť vyslovovaná opatrne, pretože si toto zistenie vyžaduje ďalšie štúdie. Naznačuje však, že by sa mali lekári viac zaujímať o kvalitu spánku svojich pacientov, pretože môže byť rizikovým faktorom ochorenia.

Do štúdie vedci zapojili takmer 300 ľudí bez demencie s vekovým priemerom 77 rokov. Približne 22 percent z nich malo problémy s dennou ospalosťou, ktorá upozorňovala na zníženú kvalitu spánku. U tých ľudí, ktorí najviac bojovali s ospalosťou, odhalili vedci počas dvojročného výskumu najväčšie množstvo nahromadených amyloidov. Tento stav zapríčiňuje smrť neurónov v oblastiach mozgu, ktoré sú zodpovedné za pamäť, správanie a emócie.

Podľa vedcov by sa teoreticky mohlo dať riziko Alzheimerovej choroby znížiť prostredníctvom liečby problémov so spánkom. Odborníci však neurčili, aký rozsah spánkových porúch môže byť spúšťačom demencie. Okrem demencie je narušený spánok spojený aj s rizikom cukrovky, mŕtvice či kardiovaskulárnych chorôb.

 

Fotogaléria


Tagy:
nespavosť demencia Alzheimerova chorobam spánok

2018-03-28 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia