Blahodarný vplyv behu na mozog: Po tomto zistení sa pre vás stane vášňou!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-16 12:00:00

Chcete eliminovať stres, vyčistiť si hlavu a zlepšiť výkon svojho mozgu? Podľa vedcov nie je lepší spôsob, než začať behať a privyknúť telo na aktívnejší rytmus.

Z najnovšej štúdie vedcov z Brigham Young University (BYU) vzišiel poznatok, ktorý poteší mnohých milovníkov športu. Beh podľa odborníkov pomáha znižovať dopad chronického stresu na hipokampus, mozgové centrum, ktoré zodpovedá za pamäť a schopnosť orientovať sa v priestore. Dôležitú úlohu zohráva aj pri učení. Výskum bol publikovaný v magazíne Neurobiology of Learning and Memory.

Čítajte viac: Výskumníčka Barbara Ukropcová: Už po týždňoch bez pohybu v tele nastávajú zmeny

„Cvičenie je jednoduchým a efektívnym spôsobom, ako eliminovať negatívne vplyvy chronického stresu na pomäť,“ povedal docent Jeff Edwards, fyziológ a vývojový biológ z BYU. Chronický, resp. dlhodobý stres zoslabuje synaptické spojenia neurónov v hipokampe, čo sa neskôr prejavuje aj na pamäťových schopnostiach. Pri cvičení sa však podľa Edwardsa sila spojení neoslabuje, ale zosilňuje.

Svoju hypotézu vedci experimentálne overili na myšiach. Jedna skupina pokusných myší dostala do klietky koleso na behanie, na ktorom mohla štyri týždne behať (za deň myši nabehali v priemere päť kilometrov). Druhá skupina koleso na behanie nedostala a myši nemali inú možnosť, ako prispôsobiť sa podmienkam a viesť „sedavý“ životný štýl. Polovica myší z každej skupiny bola pravidelne vystavovaná stresovým situáciám, napríklad plávaniu v studenej vode, alebo chôdzi po vyvýšenom mostíku. Hodinu po uplynutí stresovej situácie vedci zaznamenávali elektrofyziologickú aktivitu v hipokampe zvierat z hľadiska tzv. dlhodobej potenciácie (LTP), teda sily spojenia neurónov.

U myší, ktoré pred stresovou situáciou mohli behávať, bola LTP silnejšia. Navyše, stresované myši, ktoré predtým mali dostatok fyzickej aktivity, sa v bludisku pohybovali rovnako rýchlo ako nestresované myši. V bludisku dokonca urobili menej chýb než myši, ktoré strávili štyri týždne v klietke bez kolesa na behanie.

Tieto zistenia podľa vedcov naznačujú, že pamäť a schopnosť učiť sa je možné chrániť pomocou športovania. Výhody vykonávania pravidelnej pohybovej aktivity oceníme najmä počas stresujúceho obdobia a jednou z účinných metód na boj proti mentálnemu poklesu môže byť napríklad beh.

Fotogaléria


Tagy:
mozog beh pamäť hipokampus

2018-03-16 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia