Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Omyl, ktorý môže sebavedomie zraziť až na dno: Touto chybou od seba odvraciate úspech!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Myslíte si, že poznáte správnu odpoveď, ale radšej mlčíte, aby ste sa náhodnou nestrápnili v prípade omylu. Ocitli ste sa v podobnej situácii už veľakrát? Podľa odborníkov ide o pomerne častý problém, ktorý sa týka najmä žien.

Podľa novej psychologickej štúdie publikovanej v magazíne Advances in Physiology Education ženy pomerne často trápia pochybnosti o výške vlastnej inteligencie. Domnievajú sa, že nie sú také nadané ako muži. Keď vedci požiadali skupinu vysokoškolských študentov biológie, aby ohodnotili svoje schopnosti v porovnaní s ostatnými študentmi, všimli, že ženy prejavujú v sebahodnotení viac skromnosti. Majú väčšiu tendenciu podceňovať sa aj napriek dobrým školským výsledkom. Paradoxne, muži sú v tomto smere sebavedomejší.

Čítajte viac: Stisk ruky ako varovný signál: Jeho sila upozorňuje na skrytý srdcový problém

Podľa Katelyn Cooperovej, jednej z autorov výskumu, sa ženy obávajú, že sú v porovnaní s ostatnými študentmi hlúpejšie. Muži však takéto obavy nemajú a nezvyknú sa toľko nepodceňovať. Ženy s väčšou pravdepodobnosťou podhodnocujú svoju vlastnú inteligenciu.

Magnet na úspech tkvie v sebavedomí

Až 66 percent mužských študentov uviedlo, že sú zrejme múdrejší než zvyšok triedy. Podobné sebahodnotenie však malo len 54 percent študentiek. Keď sa Cooperová študentov pýtala, či si myslia, že sú múdrejší než osoba, s ktorou spolupracujú vo dvojici, muži sa s trojnásobne vyššou pravdepodobnosťou považovali za inteligentnejších bez ohľadu na to, či pracovali s mužom alebo so ženou.

Ako uvádza britský Telegraph.co.uk, cieľom štúdie bolo vysvetliť, prečo sa mužom darí vybojovať si vyšší plat v zamestnaní, ako aj to, prečo sa ženy boja štúdia matematiky či technických smerov. Podľa britského inštitútu pre vedenie a manažment Institute of Leadership and Management má až polovica žien na vedúcich pozíciách o sebe pravidelne pochybnosti na rozdiel od menej ako tretiny mužských manažérov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci už dávnejšie poukázali na to, že ženy sa častejšie obviňujú z neúspechu a zlyhania a svoje úspechy pripisujú šťastiu. Z predchádzajúcich štúdií tiež vyplýva, že ženy sa s menšou pravdepodobnosťou budú zaujímať o pracovné ponuky, ak nespĺňajú všetky požiadavky zamestnávateľa uvedené v inzeráte. Podľa vedcov môže byť práve nižšia sebadôvera jedným z rozhodujúcich faktorov uplatnenia žien v oblastiach, ktorým dominujú muži.

Viac o téme: MužŽenaSebavedomieInteligenciaIQ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9