Stisk ruky ako varovný signál: Jeho sila upozorňuje na skrytý srdcový problém

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-21 06:00:00

Stisk ruky nie je len dôležitým neverbálnym signálom. Hovorí sa, že ľudia so slabým stiskom ruky môžu byť neistí sami sebou, ale aj chladní alebo zdržanliví. Naopak, ľudia s pevným stiskom ruky sú vnímaní ako sebavedomí a dominantní. Podľa vedcov môže sila stisku poukazovať aj na problémy so srdcom.

 

Podľa novej štúdie britských vedcov z Queen Mary University of London môže slabý stisk ruky a úchopu poukazovať na slabšie srdce. Môže byť jedným z prvých signálov, ktoré predpovedajú zmeny jeho štruktúry a funkcií. Naopak, väčšia sila v rukách je známkou nižšieho kardiovaskulárneho rizika.

Čítajte viac: Desivé zistenie o rizikách infarktu: Ak máte tento črevný problém, pozor na srdce!

Hoci bol slabý úchop už v minulosti považovaný za varovný signál srdcovo-cievnych ochorení a rizika infarktu, novinkou je spojenie sily stisku so štruktúrou a tvarom srdca. Do najnovšej štúdie vedci zapojili viac ako 5-tisíc ľudí. Cieľom bolo zistiť, do akej miery súvisí sila stisku ruky a údaje z kardio magnetickej rezonancie (kardio MR). Do úvahy brali aj iné faktory, napríklad demografické informácie či úroveň fyzickej aktivity. Podrobnosti zverejnil magazín Plos One

Výskumníci prišli na to, že ľudia so silnejšími rukami mali výkonnejšie srdce – dokázalo pumpovať krv efektívnejšie než srdce ľudí, ktorí podávali ruku len opatrne a neisto. Súčasne bola štruktúra ich srdca zdravšia a spojená s menším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne problémy. „Sila úchopu ruky je bezplatnou a ľahko realizovateľnou metódou na identifikáciu osôb s vysokým rizikom srdcovo-cievnych ochorení,“ komentoval výskum Steffen Petersen, jeden z hlavných autorov štúdie, podľa ktorého je to zároveň jeden zo spôsobov, ako predchádzať infarktu včas.

Fotogaléria


Tagy:
srdce infarkt podanie rúk stisk ruky

2018-03-21 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia