Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výrobcovia klamú aj obalom: Takto spoznáte kvalitný ovocný sirup od zafarbenej vody!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ovocný sirup riedený vodou bol v predrevolučných rokoch jedným z najobľúbenejších nápojov a niektorí mu ostali verní dodnes. Odborníci však veľakrát krútia hlavou nad zložením sirupov predávaných v bežných reťazcoch.

testu spotrebiteľského magazínu dTest vyplynulo, že medzi predávanými sirupmi sú veľké rozdiely v cenách aj zložení.

Čítajte viac: Včelár poradil, ako spoznať pančovaný med: Fígeľ, na ktorý spotrebitelia najčastejšie naletia

Kvalitný ovocný sirup by mal byť osladený cukrom a vyznačovať sa vysokým podielom ovocnej zložky. Okrem toho zvyknú ovocné sirupy obsahovať kyselinu citrónovú, ktorá im dodáva lepšiu farbu a chuť. Podľa expertov nie je potrebné, aby pri dodržaní správneho obsahu cukru, kvality vstupných surovín a hygieny pri výrobe sirupy obsahovali potravinársku chémiu - rastu mikroorganizmov prirodzene zabraňuje cukor.

Čo obsahujú kupované sirupy?

Spotrebiteľský časopis dTest porovnal zloženie na etiketách 22 sirupov a nápojových koncentrátov s chuťou záhradného alebo lesného ovocia a jahôd. „Zloženie sirupov sme hodnotili predovšetkým podľa charakteristického ovocného podielu. Výrobkom sme strhávali body za umelé arómy, farbivá, sladidlá alebo konzervanty a glukózovo-fruktózový sirup,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Prevažná časť z tých sirupov, ktoré sa hlásia k ovociu nielen v názve, ale aj v zložení, obsahovala od 10 do 20 percent ovocia. Najlepšie hodnotený sirup obsahoval 50-percentný podiel ovocia. Na spodných priečkach rebríčka sa ocitli výrobky s mizivým alebo nulovým podielom ovocia - takých bolo šesť.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Sladená zafarbená voda

A čo sa vlastne nachádza v sirupoch, v ktorých chýba ovocie? Ide o sladenú zafarbenú vodu s arómami, niekedy aj s náhradnými sladidlami, vysvetľujú odborníci.

Ovocný sirup by mal obsahovať minimálne 50 percent cukru. V opačnom prípade ide o nápojový koncentrát. Takéto hodnotenie sa vzťahovalo na štyri z porovnávaných výrobkov.  „Nesirupy“ spotrebiteľ pozná podľa toho, že sú lacnejšie, redšie a prvé miesto v ich zložení predstavuje voda, nie glukózo-fruktózový sirup alebo cukor, a spravidla v nich chýba ovocie. Na ich obale sa slovo sirup ani nevyskytuje.

Tip od odborníkov

Vyberajte sirupy podľa zoznamu ingrediencií, nie podľa lákavých obrázkov na prednej strane obalu. Mnohé etikety sirupov spotrebiteľa vyložene klamú - obaly zobrazujú ovocie, ktoré nie je v úplnom súlade so zoznamom surovín. Výrobcovia buď na obrázku nezobrazia niektoré hojne zastúpené ovocie (ako napríklad jablko alebo hrušku), prípadne sa chvália lesnými plodmi bez toho, aby v sirupe nejaké boli.

Viac o téme: Test Ovocný sirup
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9