Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Experti preverili obsah bazových sirupov: Tradičná pochúťka alebo marketingový trik?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Sladký sirup pripravený z kvetov bazy čiernej si mnohí z nás spájajú s detstvom a prarodičmi – v minulosti bola jeho výroba v domácich podmienkach pomerne bežná. Dnes ho však väčšinou kupujeme v obchode. Môže byť súčasťou zdravého životného štýlu len preto, že je považovaný za „tradičný“?

Kvety bazy čiernej obsahujú viaceré prospešné látky, napríklad flavonoidy, triesloviny či vitamín C. V sirupoch ich však nemusíte nájsť vôbec, alebo ich podiel býva znížený. Test českej MF Dnes preveril obsah 14 bazových sirupov z voľného predaja.

Čítajte viac: Riziko číha na každom kroku: Jedovaté rastliny, ktoré si Slováci najčastejšie mýlia

Podľa odborníkov si obraz o obsahu a kvalite bazového sirupu veľmi ľahko urobí aj laik – stačí si dobre preštudovať etiketu na výrobku. Kým niektoré obsahujú stopercentný výluh z kvetov, iné len 10-40-percentný, uvádza Idnes.cz. Najmä v prípade lacnejších alternatív sa v produktoch môže nachádzať len malé množstvo extraktu z kvetov či potravinárska aróma, teda iba „bazovú príchuť“.

Foto: Gettyimagges.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimagges.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Veľa cukru, málo vitamínu C

Z laboratórnej analýzy tímu docenta Aleša Rajchla z Ústavu konzervácie potravín na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe vyplynulo, že vo väčšine bazových sirupov dominuje veľké množstvo cukru. Odborníci však vysvetľujú, že cukor je na výrobu bazového sirupu potrebný, v opačnom prípade by mal redšiu konzistenciu a menej výraznú chuť.

Čo sa týka zdravotných benefitov, vitamín C sa v kontrolovaných produktoch nachádzal len zriedka, aj preto nemožno konzumáciu bazových sirupov vnímať ako prírodný prostriedok na posilnenie imunity. Hoci môžu sirupy obsahovať antioxidanty rutín a kyselinu chlorogénovú, ktoré chránia cievy pred poškodením, pri ich konzumácii by ste mali brať do úvahy, že sú najmä výdatným zdrojom sacharidov, ktorých vysoký príjem telu neprospieva.

Viac o téme: Test Bazový sirup
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9