Veľký TEST izotonických nápojov: Umelé prísady, ktoré zbytočne zaťažujú telo

2019-07-08 15:00:00 | Diskusia

Nápoje, ktoré patria k typickému sortimentu športových predajní, prenikajú aj do bežných supermarketov. Spotrebiteľom ich konzumácia evokuje zlepšenie fyzického výkonu a neraz pôsobia ako nerozlučná súčasť športovej aktivity. Naozaj sú také skvelé, ako ich imidž?

Spotrebiteľský magazín dTest preskúmal 21 tzv. izotonických nápojov z českých obchodov. Niektoré podľa odborníkov obsahovali zložky, ktorým by sme sa radšej mali vyhnúť – šport nevynímajúc.

Čítajte viac: Odvrátený efekt opaľovacích krémov: Zradná tvár zložiek, ktoré kožu chránia pred spálením

„V prvom rade je potrebné povedať, že po hodine joggingu stačí na doplnenie stratených minerálov zahnať smäd vodou, prípadne sa najesť. Ak však radi kupujete nápoje, ktoré sú na prvý pohľad šité na mieru športovcom, je dobré vedieť, aké sú medzi nimi rozdiely, aby ste zbytočne nezaťažili svoje zdravie či peňaženku,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotrebiteľského časopisu dTest.

Čítajte viac: Šokujúci výsledok TESTU hrozienok: Takéto produkty bežne kupujeme v slovenských obchodoch!

Pri výbere správneho športového nápoja je zásadné zvážiť, na čo má vlastne slúžiť, a teda aké zložky nápoja sú pre kupujúceho dôležité. Či to je energia zo sacharidov, ktorú potrebuje doplniť kvôli regenerácii, alebo obsah minerálnych látok, hlavne sodíka a horčíka, ktoré ste stratil pri potení. Ak chce iba doplniť minerálne látky, potom stačí siahnuť po iontovom nápoji bez energie. Niektoré produkty totiž poskytujú iba minerálne látky v podobe iónov, iné obsahujú aj cukor, maltodextrín, fruktózu či glukózo-fruktózový sirup.

Vstrebávajú sa pomalšie

Izotonické nápoje majú rovnakú „hustotu“ minerálnych látok ako tekutiny v tele, preto sa vstrebávajú pomalšie. Ľudský pot má však nižšiu osmolalitu ako telesné tekutiny, čo znamená, že ióny spolu s potom tak ľahko telo neopúšťajú. Preto pitím izotonických nápojov môžeme telu dodať viac iónov, než sa ich v skutočnosti vyplaví a potrebuje. Z toho dôvodu sa tento typ nápojov odporúča najmä po intenzívnej fyzickej aktivite ako súčasť regenerácie. Predávajú sa aj v podobe hotového produktu, ktorý stačí len otvoriť a vypiť; ako práškové zmesi, ktoré stačí zaliať vodou, rozpustné tablety alebo sirupy na rozpustenie.

Syntetická záťaž

Niektoré športové limonády však obsahujú aj rýdzo nešportové zložky: sladidlá, syntetické farbivá a konzervačné látky. „Farba nápoja nepochybne nemá vplyv na výkonnosť športovcov, napriek tomu výrobcovia svoje produkty farbia, a to v niektorých prípadoch problematickými azofarbivami. Tie dodajú výrobku sýty a dlhotrvajúci odtieň, smú sa však v potravinách používať len obmedzene a môžu tiež ovplyvňovať pozornosť a činnosť detí,“ pokračuje šéfredaktorka spotrebiteľského magazínu.

Úlohou sladidiel je dodať nápoju sladkú chuť, avšak bez toho, aby zároveň z nápoja vytvorili zdroj rýchlej energie. Na chuť sladidiel (najčastejšie acesulfámu K a skuralózy) stavila viac ako polovica skúmaných výrobkov. Podobne ako konzervačná potravinárska chémia, sladidlá nikomu akútne neuškodia, ale prispievajú do bohatého mixu chemikálií, ktorému sme počas dňa vystavení.

„Nevyspytateľnosť koktejlového efektu spomíname zakaždým, keď narazíme na látky, bez ktorých sa výrobok môže obísť. Počas dňa vystavujeme svoje telo zmesi chemických vplyvov, o ktorých nemáme ani tušenie. Preto je lepšie sa tým, o ktorých vieme, radšej vyhnúť,“ uzatvára Hoffmannová.

Fotogaléria

2019-07-08 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: dTest

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík