Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo naozaj obsahuje tradičná „ruská zmrzlina“? Niektoré ingrediencie v TESTE sklamali

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

„Ruská zmrzlina“ patrí k najtradičnejším, a zároveň najobľúbenejším produktom z našich obchodov. Smotanový mrazený krém vložený medzi dve oblátky poznajú Slováci už desaťročia. Niektorí spotrebitelia však podľa odborníkov kupujú mačku vo vreci. Tradičný výrobok by mal spĺňať určité štandardy.

Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 11 vzoriek „ruských zmrzlín“ z českých obchodov, aby preveril ich kvalitu. Experti skúmali čistotu mliečneho tuku, množstvo obsiahnutého cukru a rýchlosť roztápania zmrzliny. Až na jeden produkt získali výrobky celkovo dobré alebo veľmi dobré hodnotenie.

Čítajte viac: Hygienici radia, ako spoznať kvalitnú zmrzlinu: Prezradí ju farba, chuť a konzistencia

V Rusku sa sendvičová zmrzlina vyrába od tridsiatych rokov 20. storočia, po vojne sa stala žiadaným exportným artiklom a dovážala sa aj do Československa. Označenie pôvodu zmrzliny z Ruska sa medzičasom stalo synonymom pre celý zmrzlinový druh, bez ohľadu na miesto výroby. „Na testovanie sa nám podarilo zohnať 11 zmrzlín, deväť z nich bolo českého pôvodu, jedna poľská a jedna litovská. Ruský výrobok sa nám, žiaľ, nepodarilo zohnať ani v predajni s ruskými špecialitami,“ opisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Čítajte viac: Stačí pár porcií denne a koledujete si o veľké problémy: Týmto pokrmom sa oblúkom vyhnite!

Základom smotanovej zmrzliny je mliečny tuk. Zmrzlinová vyhláška hovorí, že smotanový mrazený krém musí obsahovať najmenej 8 percent mliečneho tuku. Tejto podmienke testované smotanové zmrzliny vyhoveli - obsahovali od 8,1 percenta do 14,4 percenta mliečneho tuku. K obsahu cukru vo zmrzlinách sa česká vyhláška nevyjadruje. Priemerne môžeme v ruskej zmrzline počítať s necelými 17 percentami cukru.

Bez rastlinných olejov?

Zmrzlinová vyhláška v smotanových mrazených krémoch zakazuje prítomnosť rastlinných olejov. „V laboratóriu sme odhalili problém v prípade zmrzliny K-Classic Moroženoje. V 100 gramoch obsahovala 9,9 gramu tuku, z toho 1,8 gramu tukov rastlinných. Výrobca však produkt deklaroval ako smotanový mrazený krém. Za klamanie zákazníkov si preto zmrzlina odniesla celkovo nedostatočnú známku. Kvôli porušeniu legislatívy sme podali podnet Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii na preverenie a nápravu,“ hovorí Hana Hoffmannová.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zakúpené zmrzliny boli väčšinou založené na smotanovom základe, v dvoch prípadoch výrobcovia použili maslo. V jednom prípade výrobca použil kokosový tuk, ale poctivo ho priznal na obale a zmrzlinu neoznačil ako smotanový krém.

Hrozí, že sa zmrzlina rozpustí skôr, než ju stihnete zjesť? dTest podrobil zmrzliny aj topiacemu testu. Ruské zmrzliny prekvapili príkladnou stabilitou. Počas prvých pätnástich minút z desiatich zmrzlín neubudlo vôbec nič. Jedenásta zmrzlina sa začala topiť trochu skôr; pravdepodobne preto, že neobsahovala stabilizátory ako karubín alebo guarovú gumu.

„Kazy“, ktoré si výrobcovia mohli odpustiť

Súčasťou hodnotenie bola tiež kontrola informácií na obaloch, najmä výživové údaje. Na obaloch troch výrobkov boli nepresné údaje o cukre; množstvo tuku výrobcovia uvádzali správne. „Ďalej nás zaujímalo, či mrazený krém obsahuje glukózový sirup, stabilizátory, škrob a prírodné arómy. Pri hľadaní čo najčistejšieho zloženia sme boli trochu sklamaní. Zmrzlinu úplne podľa našich predstáv, teda bez glukózového sirupu, stabilizátorov, škrobu a s prírodnými arómami, sme medzi testovanými vzorkami nenašli,“ skonštatovala Hana Hoffmannová.

Viac o téme: Ruská zmrzlina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9