Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hygienici radia, ako spoznať kvalitnú zmrzlinu: Prezradí ju farba, chuť a konzistencia

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Po konzumácii kontaminovanej zmrzliny hrozia tráviace problémy, informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Ako spoznáte, že studené letné pokušenie môže vo vašom trávení napáchať šarapatu?

Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať farbu zodpovedajúcu použitým surovinám, hladkú, tvárnu konzistenciu bez kryštálikov ľadu a hrudiek a príjemnú chuť, charakterizovanú použitými zložkami.

Čítajte viac: Stačí pár porcií denne a koledujete si o veľké problémy: Týmto pokrmom sa oblúkom vyhnite!

Pri nebalenej zmrzline nesmie chýbať informácia o jej zložení, vrátane označenia alergénov a upozornenia na niektoré farbivá, ak sú v zmrzline prítomné. Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení. Po opakovanom zmrazovaní sa v zmrzline môžu vytvoriť kúsky ľadu, ktoré môžu byť nositeľmi mikroorganizmov, pričom niektoré môžu spôsobiť napríklad salmonelu. 

Rozoznať zdravotne škodlivú zmrzlinu nie je vždy možné na základe zmyslov. Často sa jej škodlivosť potvrdí až po laboratórnom skúmaní. Kontaminácia zmrzliny sa najčastejšie prejavuje tráviacimi ťažkosťami, ako sú nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti. Podľa ÚVZ nebola v posledných rokoch na Slovensku zaznamenaná epidémia salmonelózy v súvislosti s konzumáciou nebalenej zmrzliny.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: Zmrzlina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9