Hektický životný štýl a stres nás nútia siahať po rýchlejšie pripravenom jedle. Polotovary či vopred spracované potraviny z obchodu dnes preto nájdeme v každej domácnosti. Keď sa však odborníci rozhodli ich skonzumované množstvo porovnať medzi 19 európskymi národmi, zistili, že v niektorých krajinách tvoria až polovicu všetkých jedál.
Až polovica Britov pravidelne konzumuje polotovary napriek tomu, že tento typ stravy zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a mŕtvice. Navyše, prispieva aj k epidémii obezity. Odborníci vyvodili tento záver pri porovnávaní stravovacích návykov v rámci Európy.
Čítajte viac: Zistenie, ktoré otrasie vašimi chuťovými návykmi: Zákerný účinok konzumácia syra!
Z prieskumu vyplynulo, že Briti skonzumujú päťkrát viac nezdravých jedál ako Portugalci a takmer štyrikrát viac ako Francúzi, Gréci alebo Taliani. Výskumníci dokonca vyslovili tvrdé konštatovanie: Briti majú najhoršie stravu spomedzi 19 európskych národov. Vo väčšine domácností nájdete množstvo hotových jedál z obchodu, sušienok či údenín. Možno aj kvôli tomu je takmer štvrtina Britov obézna. Na to, aby sa zvýšilo riziko obezity o 0,25 percenta, stačí podľa expertov zvýšiť množstvo polotovarov v domácnosti o jedno percento.
Rakúšania dopadli horšie ako my
Do porovnania zapojili brazílski vedci aj Slovensko. Ich rebríčku obľuby spracovaných potravín kraľuje Spojené kráľovstvo, po ňom nasleduje Írsko, Nemecko, Belgicko a Fínsko. Susedné Rakúsko sa umiestnilo na siedmej priečke, Maďarsko na 11. a Slovensko na 13. mieste hneď po Španielsku. Za nami sa nachádza Cyprus, Chorvátsko, Francúzsko, Grécko a Taliansko, uvádza Daily Mail.
Informácie, z ktorých vedci čerpali, pochádzali z rokov 1991 až 2008, boli teda staršieho dáta a medzičasom sa stravovacie návyky ľudí mohli zmeniť. Výskumníci pracovali s kategóriu „vysoko spracovaných potravín“, kam zaradili napríklad margaríny, pečivo, zmrzlinu, instantné polievky a hlavné jedlá či nápoje sýtené oxidom uhličitým. Problémom týchto potravín je vysoký obsah sacharidov, tukov a soli, a zároveň nízky obsah živín a vlákniny. K ich nezdravému potenciálu prispieva aj obsah chemických konzervantov. Štúdia bola zverejnená v magazíne Public Health Nutrition.