Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rebríček najhorších stravovacích návykov v Európe: Pozrite sa, ako jedia Slováci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Hektický životný štýl a stres nás nútia siahať po rýchlejšie pripravenom jedle. Polotovary či vopred spracované potraviny z obchodu dnes preto nájdeme v každej domácnosti. Keď sa však odborníci rozhodli ich skonzumované množstvo porovnať medzi 19 európskymi národmi, zistili, že v niektorých krajinách tvoria až polovicu všetkých jedál.

 

Až polovica Britov pravidelne konzumuje polotovary napriek tomu, že tento typ stravy zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a mŕtvice. Navyše, prispieva aj k epidémii obezity. Odborníci vyvodili tento záver pri porovnávaní stravovacích návykov v rámci Európy.

Čítajte viac: Zistenie, ktoré otrasie vašimi chuťovými návykmi: Zákerný účinok konzumácia syra!

Z prieskumu vyplynulo, že Briti skonzumujú päťkrát viac nezdravých jedál ako Portugalci a takmer štyrikrát viac ako Francúzi, Gréci alebo Taliani. Výskumníci dokonca vyslovili tvrdé konštatovanie: Briti majú najhoršie stravu spomedzi 19 európskych národov. Vo väčšine domácností nájdete množstvo hotových jedál z obchodu, sušienok či údenín. Možno aj kvôli tomu je takmer štvrtina Britov obézna. Na to, aby sa zvýšilo riziko obezity o 0,25 percenta, stačí podľa expertov zvýšiť množstvo polotovarov v domácnosti o jedno percento.

Rakúšania dopadli horšie ako my

Do porovnania zapojili brazílski vedci aj Slovensko. Ich rebríčku obľuby spracovaných potravín kraľuje Spojené kráľovstvo, po ňom nasleduje Írsko, Nemecko, Belgicko a Fínsko. Susedné Rakúsko sa umiestnilo na siedmej priečke, Maďarsko na 11. a Slovensko na 13. mieste hneď po Španielsku. Za nami sa nachádza Cyprus, Chorvátsko, Francúzsko, Grécko a Taliansko, uvádza Daily Mail

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (1)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Informácie, z ktorých vedci čerpali, pochádzali z rokov 1991 až 2008, boli teda staršieho dáta a medzičasom sa stravovacie návyky ľudí mohli zmeniť. Výskumníci pracovali s kategóriu „vysoko spracovaných potravín“, kam zaradili napríklad margaríny, pečivo, zmrzlinu, instantné polievky a hlavné jedlá či nápoje sýtené oxidom uhličitým. Problémom týchto potravín je vysoký obsah sacharidov, tukov a soli, a zároveň nízky obsah živín a vlákniny. K ich nezdravému potenciálu prispieva aj obsah chemických konzervantov. Štúdia bola zverejnená v magazíne Public Health Nutrition. 

 

 

 

Viac o téme: PolotovarySpracované potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9