Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

9 kozmetických výhod kokosového oleja: Postará sa o pleť, kožu, vlasy i nechty

(Zdroj: GettyImages)

Skvelý balzam na pery, odličovač, opravár nechtovej kožtičky, sérum proti lupinám. Aj takéto výhody v sebe ukrýva kokosový olej, ktorý sa bežne používa najmä v kuchyni. Aké sú jeho ďalšie kozmetické výhody?

Hoci ide vlastne o tuk, je veľmi zdravý. Neobsahuje cholesterol, je ľahko stráviteľný, uvádza sa na steptohealth.com. Zlepšuje trávenie a poradí si aj s baktériami, vírusmi a kvasinkami. Kokosový olej navyše lieči akné, ekzém aj lupienku. Dokonale vyživí kožu, zabráni jej vysychaniu. Prečo by sa mal stať súčasťou vašej dennej rutiny?

Najlepšie využitie kokosového oleja

1. Opraví nechtovú kožičku

Ak máte nechtovú kožičku, ktorá sa olupuje, je suchá alebo v zlom stave, potrite si ju kokosovým olejom. Naneste na postihnuté miesto malé množstvo a jemne masírujte. Opakujte viackrát za deň.

2. Zlepší vzhľad koruny krásy

Máte matné vlasy, ktoré nie sú vôbec jemné a navyše sa lámu? Naneste na ne masku z kokosového oleja. Zabaľte vlasy do uteráka, nechajte pôsobiť 40 minút. Opláchnite najskôr teplou a potom studenou vodou, aby ste uzavreli vlasovú kutikulu. Mastné kyseliny, ktoré sa v ňom nachádzajú, im dodajú lesk a jemnosť.

3. Poradí si s nepoddajnými vlasmi

Ak sa vám nedarí skrotiť svoje vlasy, naneste niekoľko kvapiek oleja ku korienkom alebo na miesta, ktoré vám spôsobujú najväčšie problémy. Tukové zložky, ktoré sa v ňom nachádzajú, poslúžia ako pancier, pretože odsajú vlhkosť z koruny krásy.

4. Rozjasní pleť

Ak vaša pokožka vyzerá matne a bez života, kokosový olej si hravo poradí s týmto problémom. Ako na to?

- Najprv zmiešajte niekoľko kvapiek oleja s lyžicou sódy bikarbóny.

- Dobre premiešajte, aby vznikla pasta a budete mať veľmi účinný exfoliant.

- Zmes naneste na pokožku krúživými pohybmi, nechajte pár minút pôsobiť a potom opláchnite vlažnou vodou.

- Na záver naneste hydratačný krém.

5. Balzam na pery

Chladné počasie a aj silné slnečné lúče vedia pery poriadne potrápiť. Tie sa zvyknú olupovať, bolia a niekedy aj krvácajú. Aj v tomto prípade pomôže kokosový olej. Stačí na ne naniesť malé množstvo. Zaberá aj píling. Zmiešajte pár kvapiek oleja s lyžicou hnedého cukru. Krúživými pohybmi zmes rozotriete na boľavé pery.

6. Skvelý do kúpeľa

Ak chcete, aby vaša pokožka bola dokonale hydratovaná, nalejte pár kvapiek kokosového oleja do kúpeľa. Môžete pridať aj epsomské soli, ktoré uvoľňujú svalové napätie.

7. Skvelý odličovač

Kokosový olej dokáže dokonale odstrániť make-up. Stačí naniesť pár kvapiek na vatový tampón a jemne ním pretrieť pokožku. Zaberá aj na vodeodolné produkty.

8. Hydratuje pokožku

Ak si chcete mať hebkú pokožku, pridajte pár kvapiek oleja do svojho obľúbeného hydratačného krému. Zanechá na tele ľahkú kokosovú vôňu. Nebojte sa jeho mastnej textúry, pokožka ho za pár minút absorbuje.

9. Zlepšuje zdravie pokožky hlavy

Ak vás trápia lupiny a lámavé vlasy, použite kokosový olej. Keď vyjdete zo sprchy, jemne vmasírujte pár kvapiek do pokožky hlavy. Nemusíte ho oplachovať.

Viac o téme: KokosVlasy Kokosovy olejNechtova kozicka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9