Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alergici POZOR: Život vám strpčia ďalšie pele!

(Zdroj: GettyImages)

Peľová sezóna jelše a liesky vyvrcholila, pribudol peľ brestu i topoľa.

Peľová sezóna jelše a liesky vyvrcholila na celom území Slovenska. Lieska dokvitá a denné hladiny jej peľu budú mať klesajúcu tendenciu. Vo vyšších číslach sa v teplejších oblastiach udrží peľ jelše, mierny nárast môžu zaznamenať ešte na severnom, strednom a časti východného Slovenska. V súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Na celom území Slovenska sa v uplynulých dňoch vyskytovali v ovzduší alergiologicky významné až veľmi vysoké denné koncentrácie peľu prvých jarných alergénov, liesky a jelše. Ich sezóna sa začala tento rok prudkým skokom a od začiatku februára sme zaznamenávali v ovzduší veľmi vysoké koncentrácie peľu aj na strednom Slovensku. V Bratislave, Nitre a teplejších oblastiach Slovenska vysoké denné hladiny dosahoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, ktoré budú narastať. Pribudol peľ brestu, topoľa a jaseňa," konštatovala Lafférsová.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky zachytili v Banskej Bystrici a Košiciach, jelše takisto v Banskej Bystrici, Nitre a Bratislave. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a dosahovali už stredné až vyššie denné koncentrácie.

Viac o téme: AlergiaPelova sezona
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9