Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ktoré LIEKY by sa nemali kombinovať s ALKOHOLOM? Málokto vie o ZÁVAŽNÝCH účinkoch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Lieky v kombinácii s alkoholom zaťažujú celý organizmus. Najviac však trpí pečeň. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Jednou z hlavných zásad zodpovedného užívania liekov je podľa neho vyhýbanie sa alkoholu.

"Pri kombinácii niektorých liekov a alkoholu sa znásobujú nežiaduce účinky, hrozia zvýšené podráždenie žalúdka, nevoľnosť, hnačky, vracanie, vznik vredov, krvácanie do žalúdka či problémy s pečeňou," skonštatoval.

S alkoholom by podľa ŠÚKL pacienti nemali kombinovať ani často používané lieky, ako napríklad proti bolesti, zvýšenej teplote, na srdce, krvný tlak či cukrovku.

"Obzvlášť nebezpečná je kombinácia alkoholu s liekmi, ktoré pôsobia na nervový systém, ako napríklad lieky na neurologické a duševné ochorenia či poruchy spánku. Interakcia týchto liekov s alkoholom môže vyvolať závažné až život ohrozujúce nežiaduce účinky," dodal.

Ktoré LIEKY by sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hrozí predávkovanie

Alkohol môže podľa neho negatívne ovplyvniť tiež vstrebávanie liekov do organizmu.

"Pri užívaní liekov, ktoré majú uvoľňovať liečivo v čreve dlhší čas, sa môže po požití alkoholu naraz uvoľniť väčšie množstvo liečiva a môže dôjsť k predávkovaniu," uzavrel.

Viac o téme: AlkoholZdravieLiekyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9