Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Urológ MUDr. Malek Chanawani: Z Veľkej Británie by som do slovenského zdravotníctva priniesol asi VŠETKO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: red)

Podľa slovenského lekára, urológa MUDr. Malek Chanawani, FEBU s viac ako 20-ročnými skúsenosťami, by Veľká Británia pre nás mohla byť inšpiráciou.

Tvrdí to odborník, ktorý získal vzdelanie na prestížnych inštitúciách, spolupracuje s anglickými pracoviskami a pacientom pomáha pri sprostredkovaní liečby v zahraničí. Niekoľko publikácií mu vyšlo v prestížnych odborných časopisoch British Journal of Urology a British Journal of Medical and Surgical Urology a jeho ambulancia UROKLINIKA bude ako prvá na Slovensku vykonávať jeden z najmodernejších výkonov vo svete v oblasti mini invazívnej urológie.

Prečo práve Veľká Británia?

Lekár: Má dlhodobú tradíciu v oblasti medicíny a chirurgia tam značne pokročila vrátane urológie. Edukačný a tréningový program v chirurgických oboroch je špičkový, preto som sa rozhodol pre Veľkú Britániu. Taktiež pomohol fakt, že ešte v roku 2006 bola súčasťou EÚ, takže množstvo procesov, ako napríklad skúška z anglického jazyka, nebola potrebná.

Aké hlavné rozdiely v zdravotnej starostlivosti o pacientov vidíte medzi Slovenskom a Veľkou Britániou? Čo by ste priniesli k nám?

Lekár: Všetko je rozdielne. Napríklad, Slovensko priemerne minie na jedného občana 1 300 € ročne, kým vo Veľkej Británii je to okolo 3 900 €. Bez adekvátneho financovania nemožno postaviť dobré nemocnice, kúpiť prístrojové vybavenie alebo adekvátne zaplatiť pracovné sily. Čo sa týka dostupnosti liekov, Slovensko má v priemere o 30 % menej dostupných liekov ako vo Veľkej Británii. Slovák sa tak nemá šancu dostať k lepším liekom, a to najmä v oblasti onkologických ochorení. Podobne je to aj v oblasti urológie. U nás sú dve robotické pracoviská zamerané na operatívnu pomoc robota, v Česku je ich minimálne 15 a vo Veľkej Británii 60. Ďalej by sme mohli porovnať zdravotné poisťovne, ktoré dávajú za štandardné vyšetrenie urologického pacienta medzi 8-16 €, kým vo Veľkej Británii je to minimálne 10 násobok. Je absolútne nemožné, aby sme náš systém modernizovali a prípadne poslali našich doktorov na zahraničné pracoviská. Ak by akýkoľvek lekár chcel ísť do zahraničia na nejakú dobu, aby priniesol vedomosti, buď nedostane žiadne peniaze, alebo iba minimum. Čo by som teda priniesol na Slovensko? Odpoveď je jasná, asi všetko.

Urológ s tímom.
Zobraziť galériu (3)
Urológ s tímom.  (Zdroj: red)

S akými urologickými problémami sa na Vás obracajú pacienti?

Lekár: Najčastejšie k nám chodia starší pacienti, ktorí majú problémy s močením kvôli zväčšenej prostate. Potom nasledujú ženy s únikom moču a opakovanými infekciami dolných močových ciest.

Čo bolo pre Vás najväčšou výzvou v liečbe pacientov?

Lekár: V prípade slovenského pacienta je to komunikácia. Vo všeobecnosti u nás vládne frustrácia zo zdravotníckeho systému. Preto komunikácia s frustrovaným človekom je vždy náročná. Za problém považujem tiež fakt, že v primárnej ambulantnej urologickej starostlivosti sa veľa operácii nerobí, aj keď do popredia sa dostali mini invazívne operácie prostaty. Taktiež ambulantná urologická starostlivosť bojuje kontinuálne s nedostatkom financií. Pri preplatení minima za pacienta sa pokročilé technologické vybavenie jednoducho kúpiť nedá. Z toho dôvodu majú ambulancie staré prístroje, ktoré si v niektorých prípadoch priniesli z iných štátov EÚ, kde boli už dávno vyradené. 

Majú muži problém priznať si zdravotný problém, hovoriť o tom a obrátiť sa na odborníka? Čo ich zvyčajne doženie do ambulancie? 

Lekár: Slovenskí muži sa moc nestarajú o seba, no anglickí dôchodcovia sa zase dožívajú dlhšieho a kvalitnejšieho života. Na druhej strane, postupne sa to u nás mení, keďže máme prístup k internetu, ktorý prináša osvetu a následne pošle pacienta do urologickej ambulancie. Ak majú muži problémy s močením, na urologické vyšetrenie ich pošlú zvyčajne ich manželky, ktoré nemôžu spávať, lebo ich budia kvôli vstávaniu na záchod niekoľkokrát v noci.

Urológ MUDr. Malek Chanawani:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Erektilná dysfunkcia sa považuje za jeden z najčastejších mužských problémov v dnešnej dobe. V porovnaní s Veľkou Britániou, myslíte, že slovenskí muži zaostávajú, čo sa týka riešenia tohto intímneho stavu?

Lekár: Až 40 % mužov po 40-ke má problémy s erekciou. Zaujímavé je, že 70 % anglických mužov vo veku 70 rokov si dá záležať a vyhľadá odbornú pomoc, keďže chcú byt aktívni v tomto smere čo najdlhšie. Žiaľ, u nás to dôchodca berie ako súčasť starnutia ľudského organizmu. Niekedy to aj spomenie vo svojom okolí, pričom reakcie ostatných sú také, že za problémami s erekciou je pribúdajúci vek. Preto mnohí starší muži nič nerobia a neriešia tento problém, čo je nesprávny prístup. Kvalitný intímny život sa totiž pozitívne odzrkadlí na celkovom zdraví mužskej populácie. 

Prevencia je lepšia ako liečba. Venujú pacienti vo Veľkej Británii viac pozornosti tomu, ako zabrániť vzniku urologických ochorení? Ako sú na tom Slováci?

Lekár: V Anglicku stačí, ak muži navštívia svojho obvodného lekára. Anglický systém má, čo sa týka prevencie, vypracované perfektné smernice, ktoré obvodní lekári nasledujú. Prevencia zahŕňa vyšetrenie moču, ultrazvukové vyšetrenie, vyšetrenie krvi a vyšetrenie prostaty pohmatom. Toto všetko zvládne obvodný lekár v Anglicku. Ak niečo nie je v poriadku, vtedy sa pacient pošle na urologické oddelenie.

Venuje sa prevencii na Slovensku dostatočná pozornosť? 

Lekár: U nás je prevencia v urológii pomerne dobre zvládnutá. Zdravotné poisťovne majú aplikácie, v ktorých upozorňujú pacientov na to, že by mali ísť na preventívne vyšetrenie. Navyše, EÚ nedávno schválila extenzívny program na skríning rakoviny prostaty, a to sa bude týkať aj Slovenska. 

Aké najnovšie liečebné metódy využívate vo svojej praxi?

Lekár: Nosným výkonom mojej ambulancie je operácia prostaty vodnou parou (REZUM). Ide o ambulantný mini invazívny výkon, zameraný na liečbu zväčšenej prostaty, čo má za následok zlepšenie dynamiky močenia u pacienta. Veľkou novinkou je, že moja ambulancia,  ako prvá na Slovensku, začne od novembra vykonávať zmenšenie prostaty laserovou technológiou, ktorá sa dostala do popredia a predstavuje jeden z najmodernejších výkonov vo svete v oblasti mini invazívnej urológie. 

Čím sa líši vaša ambulancia od iných?

Lekár: Okrem príjemného moderného prostredia má pacient na rozdiel od iných ambulancií vyhradený čas v dĺžke 30 minút. S pacientami často komunikujem elektronicky, aby som im ušetril čas. Taktiež spolupracujem s anglickými pracoviskami a viem sprostredkovať liečbu v zahraničí pri komplikovaných prípadoch.

Viac o téme: RozhovorZdraviePrevenciaUrológ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9