Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Osteoporóza a osteopénia - dvaja nepozvaní hostia v našich kostiach

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YAKOBCHUK VIACHESLAV / shutterstock.com)

Osteoporóza a osteopénia sú dve choroby spojené s hustotou kostí, ktoré môžu predstavovať vážne ohrozenie pre zdravie nášho kostno-svalového systému. V tomto článku si bližšie pripomenieme tieto choroby, ich príznaky, diagnostiku a úrovne rizika spojené s nimi.

Čo je osteoporóza a osteopénia?

Osteoporóza a osteopénia sú dve choroby súvisiace s hustotou kostí. Osteoporóza je pokročilejšou formou, ktorá sa prejavuje stratou kostnej hmoty a zhoršením kvality kostí, čo vedie k tomu, že sa stávajú krehkými a náchylnými na zlomeniny. Osteopénia je stav pred osteoporózou, pri ktorom je hustota kostí nižšia ako u zdravých osôb, ale ešte nie taká nízka, aby to bolo považované za osteoporózu.

Diagnostika osteoporózy a osteopénie

Skoré odhalenie osteoporózy a osteopénie je kľúčové pre účinnú správu týchto chorôb. Najčastejšou metódou diagnostiky je vyšetrenie denzitometrie, ktoré pomáha určiť minerálnu hustotu kostí. Toto vyšetrenie je neinvazívne a trvá len pár minút.

Úrovne rizika

Výsledok denzitometrického vyšetrenia umožňuje klasifikovať pacienta do jednej z troch úrovní rizika: nízkeho, stredného alebo vysokého. Osoby s nízkou úrovňou rizika pravdepodobne majú kostnú hmotu v normálnych hodnotách. Naopak, u osôb s miernym alebo vysokým rizikom existuje vyššie riziko rozvoja osteoporózy a osteopénie.

Osteoporóza a osteopénia -
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Image Point Fr / shutterstock.com)

Prevencia osteoporózy a osteopénie

Prevencia je najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť osteoporóze a osteopénii alebo aspoň minimalizovať ich dopady. Zdravý životný štýl, strava bohatá na vápnik a vitamín D, pravidelná fyzická aktivita, najmä cvičenie s nosným zaťažením, sú všetko dôležité faktory na udržanie silných kostí. Rovnako dôležité je predchádzať rizikovým faktorom, ako je nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, nedostatok pohybu a nadmerná konzumácia kofeínu.

Liečba osteoporózy a osteopénie

Ak je diagnóza osteoporózy alebo osteopénie potvrdená, existujú rôzne možnosti liečby, ktoré môžu zmierniť príznaky a spomaliť progresiu choroby. Liečba môže zahŕňať farmakoterapiu, teda užívanie liekov, ktoré zlepšujú hustotu kostí, a doplnky vápnika a vitamínu D. Okrem toho, dôležitú úlohu zohráva aj rehabilitácia a fyzioterapia, ktorá posilňuje svaly a zlepšuje rovnováhu, čím sa minimalizuje riziko pádov a zlomenín.

Osteoporóza a osteopénia sú dve choroby, ktoré si vyžadujú našu pozornosť a informovanosť. Skoré odhalenie týchto ochorení je kľúčové pre účinnú liečbu a predchádzanie komplikáciám, ako sú zlomeniny kostí. Pravidelné vyšetrenia denzitometrie, starostlivosť o zdravý životný štýl a prípadné doplnenie výživy sú kľúčovými faktormi, ktoré nám pomôžu udržať si zdravé a silné kosti po celé roky.

Príznaky osteoporózy a osteopénie

Na začiatku môžu obe tieto choroby prebiehať bez príznakov, čo znamená, že sú často ťažko diagnostikovateľné v skorom štádiu. Avšak s postupom choroby sa môžu objaviť príznaky ako bolesť kostí, zvýšená krehkosť kostí, znížený rast, zhrblosť chrbtice a problémy s udržiavaním dobrej postavy. Je dôležité venovať pozornosť týmto signálom a nebagatelizovať ich.

Viac o téme: ZdravieKostiOsteoporózaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9