Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Naštartuje METABOLIZMUS na plné obrátky a dá do pohybu TUKY: Nechutné JEDLO šokuje svojimi účinkami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Radšej by ste sa mu vyhli vo svojom jedle, no málokto vie, čo spôsobuje! Hmyz by mohol zlepšiť vrodenú imunitnú odpoveď u cicavcov. Znamená to, že je jeho konzumácia pre nás naozaj prospešná?

Vyzerá to tak, že áno! Keď vedci z Washingtonskej univerzity v St. Louis (WUSL), ktorých štúdia bola publikovaná v časopise Science, kŕmili myši stravou, ktorá obsahovala chitín – hojný polysacharid prítomný v exoskeletoch hmyzu, schránkach kôrovcov a hubách – žalúdky zvierat sa nafúkli, čo spustilo špeciálnu imunitnú odpoveď. Výsledkom bola produkcia unikátneho črevného enzýmu nazývaného AMCase, potrebného na trávenie chitínu, ako aj aktiváciu buniek, ktoré regulujú tukové tkanivá, ako informuje sciencealert.com.

Aj my by sme ho mali mať na tanieri

Cicavce zvyčajne neprodukujú enzýmy dostatočne silné na to, aby rozložili objemné polysacharidy, ktoré jedia, ale chitín sa zdá byť výnimkou. Pred zánikom dinosaurov, ako niektoré dôkazy naznačujú, staroveké cicavce kedysi hodovali na hmyze oveľa viac ako dnes. Štúdie naznačujú, že niektoré cicavce sa už dávno prispôsobili tráveniu chitínu.

Dodnes mnoho cicavcov stále je hmyz, dokonca aj niektorí ľudia. Nielenže je hmyz bezpečný na konzumáciu, ale môže tiež poskytnúť životne dôležité živiny, ako sú bielkoviny, a dá sa zbierať udržateľným spôsobom. Niektorí vedci si myslia, že by mal byť väčšou súčasťou našej stravy. Zistenie, ktoré časti hmyzu sú najvýživnejšie a prečo, by vedcom mohlo pomôcť vymyslieť chutnejšie spôsoby, ako využiť ich nutričné výhody.

Výhoda v čreve

V súčasnej štúdii od WUSL myši, ktoré boli kŕmené chitínom spolu s diétou s vysokým obsahom tukov, nakoniec vykazovali zlepšené metabolické hodnoty v porovnaní s hlodavcami, ktoré boli kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov bez chitínu. Podobne ako v predchádzajúcich štúdiách na myšiach vedci prišli na to, že jedenie chitínu zrejme podporuje zdravý mikrobióm v dolnom gastrointestinálnom trakte.

Naštartuje METABOLIZMUS na plné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na hlbšie preskúmanie mechanizmov výskumníci narušili schopnosť niektorých myší produkovať enzým AMCase a tým tráviť chitín. Vedecký tím potom kŕmil tieto myši stravou s vysokým obsahom tukov spolu s chitínom. V porovnaní s ostatnými skupinami myši bez schopnosti tráviť chitín vykazovali odolnosť voči priberaniu, aj keď boli súčasne kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov.

Vedci zaznamenali u týchto myší zvýšenú hladinu vrodených lymfoidných buniek typu 2 (ILC2) – vedľajší produkt imunitnej odpovede čreva vyvolanej chitínom. Nedávno sa zistilo, že tieto bunky sa podieľajú na regulácii tukových tkanív.

"Myslíme si, že trávenie chitínu závisí hlavne od vlastných chitináz hostiteľa. Bunky žalúdka menia svoj enzymatický výstup prostredníctvom procesu, ktorý nazývame adaptácia," vysvetľuje imunológ Steven Van Dyken. "Je však prekvapujúce, že tento proces sa deje bez mikrobiálneho vstupu, pretože baktérie v gastrointestinálnom trakte sú tiež zdrojom chitináz, ktoré degradujú chitín."

Nie sú to však baktérie, ktoré produkujú enzýmy na rozklad chitínu v myšacích modeloch. Zdá sa, že narušením trávenia chitínu z potravy u cicavcov vedci prišli na možný spôsob, ako predĺžiť imunitné a metabolické výhody tejto živiny v čreve.

"Máme niekoľko spôsobov, ako inhibovať žalúdočné chitinázy," hovorí Van Dyken. "Spárovanie týchto prístupov s jedlom obsahujúcim chitín môže mať veľmi skutočný metabolický prínos."

Van Dyken a kolegovia dúfajú, že svoje zistenia rozšíria na ľudí. 

Viac o téme: HmyzZdraviePrevenciaMetabolizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9