Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Časté DIAGNÓZY v lete: KOŽA môže na SLNKO zareagovať aj takto, bez LEKÁRA to nepôjde!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Namiesto bronzu pľuzgieriky, prípadne dermatitída ako reakcia na kombináciu parfumovanej kozmetiky, ovocia či zeleniny a slnka. Tohto sa v lete vystríhajte.

Solárna dermatitída, teda reakcia kože na vysokú dávku UV žiarenia, alebo laicky aj bolestivé spálenie od slnka, býva častou letnou diagnózou, s ktorou pacienti neraz klopú aj na dvere dermatologickej ambulancie. To vtedy, keď to so slnením skutočne preženú.

„Stačí pár hodín, počas ktorých je pacient vystavený slnečnému žiareniu, a na odokrytých častiach kože sa na erytémovom podklade začínajú tvoriť bolestivé pľuzgieriky s pocitmi pálenia, bolestivosti aj svrbenia,“ opisuje priebeh solárneho ekzému MUDr. Lucia Michael, dermatologička bratislavskej polikliniky Frais.

Pokožka tak už vysiela SOS, že ste to s opaľovaním prehnali či podcenili výšku ochranného faktora.

„Slnečné žiarenie pritom môže vyvolať reakciu na koži aj v kombinácii s fotosenzibilizujúcimi látkami, ktoré inak reakciu nevyvolávajú,“ upozorňuje lekárka.

Časté DIAGNÓZY v lete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktorý fototyp ste?

Aby ste predišli nežiaducim reakciám na slnečné žiarenie, je dôležité podľa odborníčky dodržiavať pri pobyte na slnku niekoľko základných pravidiel. Pokožku si v závislosti od citlivosti chráňte s čo najvyšším ochranným faktorom, na trhu sú dostupné dokonca už aj SPF 100+ proti UV žiareniu. Opaľovací krém aplikujte v dostatočnom množstve, obvykle 2 mg/cm2, a to každé 2 hodiny a po každom kúpaní a spotení sa či zotretí krému. Ďalšími možnosťami ochrany sú vhodné oblečenie, klobúk a slnečné okuliare. Deti by cez horúčavu mali byť len pod slnečníkom a s vhodnou pokrývkou hlavy. 

„Bez ohľadu na typ pokožky a vek nie je vhodné zdržiavať sa na slnku medzi 11:00 a 15:00 hod., kedy je slnečné žiarenie najsilnejšie,“ podotýka dermatologička.

Práve typ pokožky vám napovie, ako zareaguje koža na slnečné žiarenie a či ste náchylní na solárny ekzém.

„Rozoznávame 6 fototypov. Pri prvom fototype koža vždy sčervená a nepigmentuje. V prípade druhého typu takmer vždy sčervená, so slabou pigmentáciou. Tieto fototypy sú najnáchylnejšie na solárnu dermatitídu. Tretí fototyp zriedka červená a opaľuje sa dobre,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Michael.

Časté DIAGNÓZY v lete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak je u vás alergia na slnko už intenzívna a tvoria sa vám aj bolestivé pľuzgieriky, vyhnite sa slneniu úplne. Koža sa následne hojí ošupovaním.

„Pri prípadnej liečbe používame antihistaminiká, prípadne lokálne kortikoidy v kréme alebo vo forme lotia,“ hovorí dermatologička.

Ako dodáva, dôležitá je aj sekundárna fotoprotekcia, a to či už použitím účinných reparačných látok po expozícii slnečnému žiareniu, ktoré pomáhajú neutralizovať navodené fotochemické procesy poškodzujúce DNA v korneocytoch. 

Nebezpečné parfumy aj ovocie 

V lete je však rizikom aj fototoxická dermatitída. Tá sa u vás môže objaviť aj napriek tomu, že nie ste alergickí na nejaké potraviny či látky.

„V jej prípade ide vždy o kombináciu UV žiarenia a fotosenzibilizujúcej látky,“ hovorí dermatologička.

Teda opaľovací či iný krém, parfum, ale aj lieky, ktoré užívate, rôzne potraviny, ovocie alebo rastliny samé o sebe alergiu nespôsobia, no pri pôsobení slnečného žiarenia ju môžu na pokožke vyvolať.

Napríklad phytophotodermatitída vzniká najčastejšie na odkrytých častiach tela po oslnení pri vzájomnom kontakte kože s fotosensibilizujúcou chemickou látkou prítomnou v rastlinách, ktoré obsahujú furokumaríny. Pri práci v záhrade to môže byť zeler, petržlen, ale aj mrkva, prípadne citrusy. Na takto zasiahnutých častiach kože môže vzniknúť aj opuch, drobné až veľké bolestivé pľuzgiere.

Časté DIAGNÓZY v lete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Typickým diagnostickým znakom sú pruhovité, bizardné tvary. V liečbe podávame celkovo antihistaminiká, lokálne kortikoidy v kréme, v lótiu, avšak často po zahojení vznikajú rôzne pigmentácie,“ vysvetľuje dermatologička.

Kontaktná dermatitída sa môže objaviť aj pri kozmetike. Vtedy sa objavuje na mieste, kde ste ju na telo aplikovali. Napríklad parfum, mydlo, krémy s obsahom fotosensibilizujúcich látok, ako éterických olejov a podobne. Často je problémom obyčajný opaľovací krém, ktorý má však parfumovú zložku. Ak máte citlivejšiu pokožku, je lepšie sa v lete a počas slnenia akejkoľvek parfumovanej kozmetike a výrobkom vyhnúť.

„V tomto prípade dermatitídu charakterizuje tvorba pľuzgierikov na erytémovom podklade. Tvar závisí od toho, ako bola aplikovaná a rozotrená na koži,“ vysvetľuje doktorka.

Tým ju ľahko odlíšite od iných typov ekzému, napríklad atopického, a rýchlejšie sa dá aj vysadiť alergizujúca zložka.

„Najčastejšie má pruhovité tvary. Pokožka sa stáva drsnou a miesto svrbí. V liečbe sa aplikujú lokálne kortikoidy vo forme krému, lótia a celkovo antihistaminiká,“ spresňuje MUDr. Lucia Michael.

Liečba pigmentácii môže byť rôzna, od lokálnej s krémami s obsahom kyseliny azalaovej alebo retinoidmi. Možnosťou sú následne peelingy. Preventívne sa dajú nasadiť antialergiká. Aj tu však platí, že vždy je dôležité mať aj mechanickú ochranu, teda klobúk so širokou striežkou, slnečné okuliare, zahalenie rúk a podobne.

Viac o téme: LetoZdraviePrevenciaŽihľavkaFototoxická dermatitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9