Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obezita ako ochorenie DUŠE, nielen tela

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Shutterstock)

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že práve emócie majú významný vplyv na vznik a pretrvávanie obezity? Odborníci totiž hovoria, že okrem fyziologickej potreby „potrebujem jesť, pretože bez jedla umriem“, má jedlo aj emocionálnu potrebu „jem preto, lebo sa po jedle cítim spokojnejšie a lepšie“.

 

U mnohých obéznych dominuje práve táto emocionálna potreba.

Mozog, spánok, emócie, stres, výchova v detstve a ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú obezitu nemôžeme pri chudnutí vylúčiť, dokonca by sme sa mali na ne zamerať. U mnohých ľudí sú to práve tieto faktory, ktoré ich vedú k emočnému prejedaniu sa, či uspokojovaniu emocionálnych potrieb pomocou jedla.

„Odborníci dnes vedia, že obezita je predovšetkým dôsledkom zlej regulácie príjmu potravy v mozgu. U obéznych ľudí majú emócie veľký vplyv na príjem potravy,“ konštatuje MUDr. Olga Bálková, lekársky konzultant spoločnosti Bausch Health.

Prečo práve emócie? Môže za to dopamín

Po jedle dochádza v mozgu k vylučovaniu dopamínu. Vďaka tomuto hormónu sa cítime spokojnejšie, šťastnejšie. Čím stabilnejšia hladina dopamínu, tým stabilnejší pocit spokojnosti. Akonáhle začne hladina dopamínu klesať, pocit spokojnosti vyprcháva. Mozog človeka si na príjemné pocity veľmi rád zvyká a má tendenciu ich opakovať, telo si pýta viac dopamínu, viac jedla. V tejto fáze je naše správanie už ovplyvnené túžbou opakovať príjemné pocity z jedla čo najčastejšie. Jedlo sa stáva akousi drogou. Celý tento začarovaný kruh je pevne zakotvený v mozgu.

Ako zistím, či emočná rovina dominuje aj u mňa?

Radí doktorka Bálková: „Zamyslite sa nad tým, či vás akékoľvek emócie vedú ku konzumácii jedla. Či zajedáte smutnú náladu, rozbité auto, ťažké životné udalosti, negatívne správy, svoje strachy či obavy... Ale i radostné udalosti ako napríklad povýšenie v práci, dosiahnutie akéhokoľvek cieľa... Stáva sa vám, že sa v noci zobudíte, otvoríte chladničku a začnete jesť? Aj to je forma emočného jedenia.“

Obezita ako ochorenie DUŠE,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bausch Health)

Ak si stále nie ste istí, skúste si odpovedať na nasledujúce otázky. Ak si na väčšinu z nich odpoviete kladne, s vysokou pravdepodobnosťou patríte medzi tzv. emočných jedákov.  

"Dobrou správou je, že na slovenskom trhu je dostupný aj liek na liečbu obezity, ktorý pomáha kontrolovať emočné prejedanie na úrovni mozgu. Liek je dostupný vo forme tabliet s účinnými látkami naltrexón/bupropión. Obe účinné látky sú bežne využívané v ambulantnej praxi už desiatky rokov. Zistilo sa, že ich kombinácia v konkrétnych dávkach synergicky ovplyvňuje emočnú a zároveň aj fyziologickú potrebu jedla. Teda, jem preto, lebo sa po jedle cítim spokojnejšie a zároveň potrebujem jesť, lebo bez jedla umriem,“ dodáva doktorka Bálková.

Musím upraviť stravu a doplniť pohyb?

Robiť veci preto, že „musím“, nie je zrovna najšťastnejšie. Ruku na srdce, ani by nám to dlho nevydržalo, však? Dôležité je iné nastavenie myslenia: chcem pochopiť a uvedomiť si, že je to v liečbe obezity mimoriadne potrebné. Rozumnou úpravou stravy a rozumným doplnením pohybu do denného života dosiahneme o poznanie vyššie úbytky na hmotnosti a lepšie výsledky nás potom aj oveľa viac motivujú. Nie, počítať kalórie nie je úplne nevyhnutné a ani podávať ťažké športové výkony. Áno, pripravme sa na to, že spočiatku to bude náročnejšie, ale nebude to nič, čo by sme nedokázali DLHODOBO zvládnuť.

Poradí nám internista a odborník v liečbe obezity, MUDr. Tibor Varga ml., PhD., LL.D., DSc., LL.M., MSc., MBA, MPH, na základe svojej dlhoročnej praxe a skúsenostiach na stovke odliečených pacientov: Ja osobne som na začiatku svojej kariéry skúšal viaceré spôsoby racionálnej výživy. Avšak, vzhľadom na ich komplikovanosť, väčšina pacientov ich dokázala dodržať iba veľmi krátku dobu (maximálne 3-4 mesiace) alebo po ich preštudovaní ich to celkom odradilo. Preto som si položil otázku: dokázal by som ja osobne dodržať tieto odporúčania racionálnej výživy? Jednoznačne nie! Z uvedeného dôvodu som počas niekoľkých rokov začal pozorovať, ktoré sú tie prvky racionálnej výživy, ktoré si dokážu moji pacienti ľahko zapamätať a zároveň aj dodržať počas a aj po uplynutí doby chudnutia. Tieto prvky sa dajú zhrnúť do 10 ľahko zapamätateľných bodov.“

Obezita ako ochorenie DUŠE,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bausch Health)

Ak sa pýtate, akými pohybovými aktivitami by sme mali začať vo svojom boji proti obezite, opäť nám poradí doktor Varga: „Závisí to od toho, aká forma športu je najdostupnejšia a akú formu sám pacient uprednostní.  V tomto kontexte som vypracoval 5 základných bodov ako zaradiť pohyb do života, ktoré zvyknem odporúčať aj svojim pacientom:

Obezita ako ochorenie DUŠE,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bausch Health)

A čo jo-jo efekt? Čo ak v racionálnom stravovaní zlyhám?

Niektorí lekári sú názoru, že jo-jo efekt je naše vnútorné ospravedlnenie si vlastného zlyhania.

„Samozrejme, počas doby chudnutia prichádza k viacerým životným situáciám, kedy sa racionálne stravovanie poruší, dôležité je, aby ste sa po tomto krátkom období (oslavy, sviatky a pod.) opäť vrátili  k nutrične vyváženej strave,“ podporuje svojich pacientov doktor Varga.

Obezitu si môžete diagnostikovať sami pomocou výpočtu BMI (index telesnej masy) iba na základe svojej výšky a hmotnosti - https://protiobezite.sk/bmi/. Čo robiť, ak je vaše BMI nad 27 % ? Ideálnym riešením je obrátiť sa na odborníka na liečbu obezity alebo vášho všeobecného lekára, alebo napríklad na odborníkov uverejnených na https://protiobezite.sk/lekari/.

Motivujme sa

„Spomeňte si, ako dobre vám bolo, keď ste mali o zopár kíl menej a hneď sa k chudnutiu naštartujete. Myslite na svoje zdravie a vynikajúci pocit z dobrej kondície. Nech je vašim prvotným cieľom najmä vaše dobré zdravie!,“ dodáva doktor Varga.

Obezita ako ochorenie DUŠE,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Shutterstock)

Ak vás téma zaujala, nenechajte si o dva týždne ujsť druhý článok na rovnakú tému s ďalšími zaujímavými informáciami.

PPO-SK-052023-229

Viac o téme: ZdravieChorobaObezitaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9