Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Jedna z najčastejších CHÝB, ktorá vás môže stáť život: PARALENU po "OPICI" sa VYHNITE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tisíce ľudí v skutočnosti nevedia, ako sa má správne užívať paracetamol. Koledujú si tak o vážne zdravotné problémy. Upozorňujú na to lekárnici v rámci Svetového dňa bezpečia pacientov.

Lieky s obsahom paracetamolu patria k liečivám, ktoré ľudia užívajú nesprávne, nevhodne ich kombinujú, alebo dokonca ich užívajú zbytočne často a veľa. Hrozí im skryté predávkovanie, alebo dokonca vážne poškodenie pečene. MojaLekáreň.sk predá ročne 18 000 balení paralenu, a tým sa tento voľnopredajný liek radí k ich najpredávanejším produktom.

Čítajte tiež: Rakovina PRSNÍKA nie je LEN ženskou diagnózou: U MUŽOV môže vyzerať INAK, ako ju spoznať?

Ide o celosvetový problém

„Keď užívate paralen, vždy si pri ďalšom lieku overte, či neobsahuje účinnú látku paracetamol. Nekombinujte ho s alkoholom a dajte pozor aj na lieky, ktoré obsahujú kyselinu acetylsalicylovú, napríklad acylpyrin a aspirin. Všetky tieto informácie nájdete v príbalovom letáku,“ upozorňuje Mgr. Pavla Horáková, lekárnička a koordinátorka online poradne na MojaLekáreň.sk.

Nesprávne užívanie lieku je celosvetový problém. Upozorňuje naň aj Svetový deň bezpečia pacientov, ktorý sa koná 17. septembra.

MojaLekáreň.sk v posledných troch rokoch eviduje vysoký predaj voľnopredajných liekov s účinnou zložkou paracetamolu. Len paralenu sa za posledný rok predalo 18 000 kusov balení, a tým sa zaradil medzi najpredávanejšiu položku v sortimente. Paralen sa zároveň v osvetovej kampani Ministerstva zdravotníctva ČR objavil na zozname šiestich voľnopredajných liekov, ktoré ľudia najčastejšie užívajú nesprávne, nevhodne ho kombinujú, alebo dokonca užívajú zbytočne často a veľa, a neuvedomujú si tak zdravotné riziko. Ľuďom hrozí skryté predávkovanie, alebo dokonca vážne poškodenie pečene.

Jedna z najčastejších CHÝB,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pokiaľ užívate nejaké lieky, odporúčam sa vopred poradiť s lekárom alebo lekárnikom, či ich môžete kombinovať s paralenom,radí Mgr. Pavla Horáková, lekárnička a koordinátorka online poradne v MojaLekáreň.sk.

S čím sa môže paralen kombinovať?

  • S bežnými voľnopredajnými liekmi proti prechladnutiu, bolesti v hrdle alebo proti nádche. 
  • S kolovými nápojmi, kávou alebo čajom, pretože obsahujúci kofeín v nápoji posilňuje účinok paracetamolu proti bolesti. Pokiaľ však lieky už pridaný kofeín obsahujú, týmito nápojmi ich nezapíjajte.

S čím nie je vhodné paralen kombinovať?

  • S protizápalovými liekmi, predovšetkým s kyselinou acetylsalicylovou, ktorú obsahuje napríklad aspirin alebo acylpyrin.
  • S tricyklickými antidepresívami, barbituráty či niektoré druhy antiepileptík.
  • S alkoholom, a to ani zbytkovým po „opici“. V tomto prípade je pečeň extrémne zaťažená a ľahko príde k predávkovaniu paracetamolom.
  • S liekmi, ktoré už paracetamol obsahujú. Pri kombinácií paralenu na bolesť a rozpustného horúceho nápoja Coldrex na „chrípku“ môže veľmi ľahko prísť k predávkovaniu.

Pečeň dokáže paracetamol, účinnú zložku, ktorú paralen obsahuje, odbúrať. Vo vysokých dávkach však pečeň vyčerpá svoje mechanizmy a v organizme sa začnú zhromažďovať látky, ktoré pečeň ničia.

Predávkovať sa môžeme už nízkou dávkou

Stačí užiť 16 až 30 tabliet paralenu 500 mg a pečeň sa závažne poškodí. V kombinácií s alkoholom alebo pri chorobe pečene je dávka pre dredávkovanie ešte nižšia,“ vysvetľuje Mgr. Pavla Horáková.

Aj keď sa to môže zdať ako vysoká dávka, sú niekedy ľudia schopní túto dávku nevedomky užiť kombináciou zdanlivo rôznych liekov, ktoré ale obsahujú paracetamol.

Predávkovanie sa prvých 24 hodín prejavuje bolesťou brucha, nevoľnosťou, zvracaním, zvýšeným potením, bledosťou, zvýšeným pocitom ospalosti a nadmernou spavosťou.

„Pokiaľ na sebe spozorujete niektoré z týchto príznakov potom, čo ste užili vyššiu dávku lieku s obsahom paracetamolu, okamžite vyhľadajte lekára,“ zdôrazňuje lekárnička Mgr. Pavla Horáková.

Jedna z najčastejších CHÝB,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: ZNAMENIE na záchode, že príde INFARKT: Vykonávanie veľkej potreby ako SIGNÁL

Odporúčané denné dávky paralenu pre zdravého človeka:

  • Dospelí a dospievajúci (od 15 rokov) od 40 kg do 60 kg - 1 tableta 500 mg niekoľkokrát denne.
  • Dospelí a dospievajúci nad 60 kg 2 tablety 500 mg, maximálne však 4 g (8 tabliet) za deň. 
  • Odstup mezi jednotlivými dávkami musí byť minimálne 4 hodiny. 

Pokiaľ paracetamol užívate dlhodobo (viac ako 10 dní), nemala by denná dávka presiahnuť 2,5 g (5 tabliet). 

Viac o téme: AlkoholParacetamolParalen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9