Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako znížiť riziko ÚPALU počas horúčav? Nezabudnite na TOTO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počas horúčav je dôležité nepodceniť riziko úpalu a úžehu. Pozor si tiež treba dávať na zvýšenú fyzickú námahu. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pri fyzickej aktivite je dôležité si robiť časté prestávky v tieni a v čase medzi 10. až 16. hodinou obmedziť pobyt na slnku.

"Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do 7. hodiny ráno," doplnil ÚVZ.

Čítajte tiež: Známy SNACK dokáže zlepšiť kvalitu SPERMIÍ: Stačí zahrsť a PROSTATA bude chránená!

Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu.

"Deti do šesť mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom (SPF), keďže tieto deti na slnko vôbec nepatria. Chránime ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože hrozí prehriatie," povedala vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ SR Jana Hamade.

Ako znížiť riziko ÚPALU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Deti a zvieratá by tiež nikdy nemali ostať v zaparkovanom aute. 

Riziká spojené s horúčavami znižuje aj vhodné oblečenie. Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu. ÚVZ pripomenul, že je potrebné chrániť sa v exteriéri pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. 

Viac o téme: TeploLetoZdravieHorúčavyúpal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9