Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ŠKODCA v interiéroch, ktorého si mnohí neuvedomujú a pripraví vás o veľa: Ako s ním BOJOVAŤ?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trápi vás doma kašeľ, dýchacie problémy alebo sa vám zle spí? Odpoveď hľadajte vo svojej domácej klíme. Pokiaľ ste sa ešte nezamýšľali nad suchým vzduchom vo vašom obydlí, teraz je ten správny čas.

Zdravý domov – zdravé žitie

„Zdravá klíma“ je sloganom doby, v ktorej žijeme. Núti nás myslieť na to, ako dosiahnuť na našej planéte čistejší vzduch, modrú oblohu a viac zelene. Paradoxne vnútorná klíma sa v našich myšlienkach a rozpravách vyskytuje málokedy, aj keď je pre naše zdravie zásadná.

Až  90 % svojho života trávime vo vnútorných priestoroch. Okrem vnútornej klímy – inými slovami vlhkosti, teploty a kvality vzduchu – prispievajú k zdravému životu aj ďalšie faktory ako hladina hluku, relaxácia či bezpečnosť.

Čítajte tiež: Obľúbená ČINNOSŤ u mnohých prispieva k vzniku MŔTVICI: Ako to ZMENIŤ?

Pokiaľ si zmeriate vlhkosť vzduchu vo vašom byte či dome, výsledky vás môžu prekvapiť. Kým si väčšina ľudí myslí, že nadmerná vlhkosť je väčším problémom ako suchý vzduch, nie je tomu tak. Práve suchý vzduch dokáže spôsobiť viac problémov a v priemere trápi rovnaké percento ľudí ako tých, ktorí bojujú s vlhkosťou.

Kvalita vzduchu je nízka

Viete koľko litrov vzduchu vdýchneme každý deň? Neuveriteľných 11-tisíc litrov, čo predstavuje asi 50 kúpeľňových vaní plných vzduchu! O kvalitu vzduchu sa zaujímali vedci už dávno a existujú čísla, podľa ktoré slúžia na ohraničenie bezpečných hodnôt. Profesor chémie Max von Pettenkofer už v roku 1858 zisťoval, aký význam má čerstvý vzduch pre ľudské zdravie. Svojim „Pettenkoferovovým číslom“ stanovil akúsi hornú hranicu bezpečných hladín CO2 v miestnostiach, a to konkrétne na 1 000 ppm. To je to isté ako 1 000 molekúl oxidu uhličitého v milióne častíc vzduchu. Ale vzduch, ktorý dýchame, je naozaj dobrý, iba ak obsah CO2 nepresahuje 800 ppm.

ŠKODCA v interiéroch, ktorého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdie ukazujú, že vzduch vo vnútri budov je často dvakrát až päťkrát viac znečistený ako vonku. Viac ako tretina všetkých európskych domácností vykazuje hodnoty CO2 vyššie ako 1 000 ppm aspoň raz týždenne. Problém nastáva hlavne v zime, kedy dochádza k zvyšovaniu koncentrácie oxidu uhličitého, jemného prachu a škodlivín. Dôvodom je skutočnosť, že menej často otvárame okná, pretože sa bojíme chladu.

Sledujte prvotné príznaky

Vráťme sa ale k suchému vzduchu. Tento nenápadný spolubývajúci vie narobiť veľké škody na zdraví. Suchý vzduch z tela „vysáva“ veľké množstvo vody, čo sa prejavuje v podobe vysúšania nosových slizníc, kedy dochádza k ich podráždeniu a opuchu.

„Keď je v zimnom období vzduch príliš suchý, vírusy a prachové častice poletujú vo vzduchu a my ich dýchame. Vysychajú sa nám sliznice dýchacieho ústrojenstva a zle zachytávajú prachové časti, ktoré sa vo zvýšenej miere dostávajú do pľúc. Naopak keď je vzduch vlhký, prachové častice sú nasiaknuté, ťažšie a nie sú tak vírené vo vzduchu,“ vysvetlil Ing. Jiří Štekr, Country Manager Zehnder Group.

Prvými príznakmi suchého vzduchu u vás doma môže byť práve kašeľ, suché pery, upchatý nos a s tým spojené dýchacie problémy. Často sa vyskytujú aj bolesti hrdla, pocit sucha v ústach či bolesť hlavy. Ukazovateľom môže byť aj spánok a s ním spojené chrápanie. Suchý vzduch vás obzvlášť potrápi pokiaľ trpíte alergiami alebo inými dýchacími ochoreniami.

Nejde len o dýchanie

Nedostatočná vlhkosť vo vašom obydlí môže mať vplyv okrem dýchania aj na vašu pokožku a oči. Pokožka môže byť vysušená, ba až podráždená a môžu sa prejaviť aj ekzémy či alergie. Oči vás zasa môžu svrbieť a páliť, čo je spôsobené samotným vysúšaním oka. V horších prípadoch to môže viesť k zápalom spojiviek a rohoviek, vzniku syndrómu suchého oka či zhoršenému videniu.

Suchý vzduch potrápi nielen dospelých, ale aj deti a dokonca aj zvieratá. Pri deťoch môžu byť zdravotné problémy väčšie ako u dospelých. Je preto potrebné dbať na to, aby bolo vaše obydlie čo najlepšie prispôsobené zdravému bývaniu. Zvieratká dokáže suchý vzduch zasiahnuť rovnako ako ľudí a taktiež u nich vyvolať dýchacie problémy.

Aká vlhkosť je správna?

Na to, aby ste mali v domácnosti optimálnu vlhkosť vzduchu nám poslúžia percentá. Normálne rozpätie sa pohybuje v rozmedzí od 30 % do 80 %. Pri úrovni pod 30 % je vzduch je suchý, naopak ak je vlhkosť vyššia ako 80 %, hrozí riziko vzniku plesní či zhoršené dýchanie. Ideálnu hodnotu vlhkosti charakterizujeme v rozmedzí od 40 % do 60 %. Tento údaj sa však vzťahuje na obdobie celého roka a všetky miestnosti.

Možno vás to prekvapí, ale väčšiu vlhkosť by ste si mali v domácnosti udržiavať počas zimných mesiacov. Ideálne od 50 % do 60 %. V lete je to o niečo nižšie, konkrétne od 45 % do 55 %. Pokiaľ sa pozrieme do jednotlivých miestností, najvyššia vlhkosť býva v kúpeľni a kuchyni. Pokiaľ sa chcete dobre vyspať, v spálni či detskej izbe je ideálna hodnota vlhkosti do 50 %. Pokiaľ klesne vlhkosť v miestnostiach kde spíte pod 40 %, ľahko to zistíte svojimi popraskanými perami.

Ako správne vetrať

Na to, aby naše orgány správne fungovali, potrebujú čerstvý vzduch. To isté platí pre naše duševné zdravie – všimnite si, že mnoho foriem relaxácie využíva zvláštne dychové techniky, ktoré vyžadujú čerstvý vzduch. Väčšina odborníkov odporúča otvárať okná dokorán po dobu piatich až desiatich minút niekoľkokrát denne. Niektorí dokonca odporúčajú otvoriť všetky okná naraz na 15 až 25 minút.

ŠKODCA v interiéroch, ktorého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Avšak jemný prach a ďalšie škodliviny sa stále môžu dostať dovnútra, rovnako ako hluk z ciest a peľ. Nevítaní hostia, ako sú komáre a osy, tiež radi využívajú otvorené okno. Riešením môže byť aj inštalácia automatických vetracích systémov, ktoré do domova prinášajú čerstvý vzduch, ale aj zadržujú hluk, škodliviny, alergény a hmyz.

Je okno zaručený pomocník?

Otvorenie okna je najstarším a najznámejším riešením vetrania. Avšak krátke ranné otvorenie okien na vyvetranie domova nefunguje dostatočne dobre alebo rýchlo, aby sa rozptýlilo veľké množstvo CO2, ktoré sa nahromadilo cez noc. Táto metóda ani nijak nezabráni preniknutiu jemného prachu, peľu, hluku dopravy alebo nechcených votrelcov do vášho domova.

Zaujme vás: V priebehu SEKUNDY rozhodia vaše telo: ZÁCHRANA, ktorá UĽAVÍ od bolesti ZUBOV múdrosti

Rekuperáciou k zdravému bývaniu

Mnohé výskumy už preukázali, že nevetrané prostredie má priamy vplyv na koncentráciu, efektivitu práce aj na kvalitný odpočinok a na celkovú kondíciu všeobecne. Pri systéme riadeného vetrania –rekuperácie - môžu okná zostať zatvorené a priestory budú aj tak nepretržite zásobované čerstvým čistým vzduchom a zároveň sa bude znižovať aj obsah CO2. Rekuperácia prispieva k zdravšiemu bývaniu a má množstvo výhod, medzi ktorými sú napríklad aj filtre zachytávajúce prach a peľ.

Systém riadeného vetrania však nepomáha len s výmenou vzduchu. Niektoré rekuperačné jednotky disponujú aj tzv. entalpickým výmenníkom, ktorý dokáže optimalizovať relatívnu vlhkosť vzduch a vytvára ideálnu vnútornú klímu bez ohľadu na ročné obdobie.

Viac o téme: KlimatizáciaZdravieZdravé bývanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9