Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekári upozorňujú na STÚPAJÚCE prípady týchto ZRANENÍ: Nebezpečenstvo v letných mesiacoch

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave upozorňujú na zvýšené riziko úrazov na trampolínach. V apríli a máji ošetrili na oddelení urgentného príjmu (OUP) 100 detí s úrazom na trampolíne.

Z nich 30 utrpelo zlomeniny, z ktorých deväť malo komplikované zlomeniny s nutnosťou operačnej liečby. Informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. V teplom počasí deti trávia viac času vonku a hrozí im viac zranení. Podľa NÚDCH sa stáva, že počas víkendu v prípade pekného počasia lekári ošetria aj 12 až 14 detí s úrazom na trampolíne.

"Najčastejšie sme ošetrovali deti v predškolskom alebo mladšom školskom veku," povedal primár OUP NÚDCH Marcel Brenner.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý vám môže ZACHRÁNIŤ život: Viete ako sa SPRÁVAŤ počas BÚRKY?

Lekári upozorňujú na STÚPAJÚCE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na tieto riziká

Zvlášť nebezpečné je, ak sa malé deti hrajú na trampolíne bez dozoru alebo ak ich skáče viac naraz. Lekár Kliniky detskej chirurgie Lekárskej fakulty UK a NÚDCH Martin Lindák doplnil, že nebezpečné sú aj trampolíny, ktoré sú nedostatočne chránené sieťou. Dieťa môže z takej trampolíny vyletieť a spôsobiť si okrem zlomeniny aj tržnú ranu.

"Podľa dostupných údajov zo zahraničných zdrojov rizikovou skupinou sú aj deti s nadváhou a oslabenou svalovou hmotou, ktoré si horšie riadia celkový pohyb na trampolíne," priblížil Brenner.

Lekári upozorňujú aj na zvýšené nebezpečenstvo, ak na trampolíne súčasne skáču deti a dospelí, prípadne malé deti spolu s veľkými.

Viac o téme: DetiZranenieTrampolína
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9