Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako ZISTIŤ, že má dieťa psychický problém? SIGNÁLY, ktoré upozornia na vážny stav

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Psychický problém dieťaťa signalizujú viaceré všeobecné prejavy. Ak rodičia niektoré z nich spozorujú, mali by sa obrátiť na detského psychiatria, psychológa, alebo na centrá pedagogicko-psychologického poradenstva.

Na sociálnej sieti na to upozornila Liga za duševné zdravie. Rodičia by podľa nej mali spozornieť napríklad vtedy, keď dieťa nerešpektuje ich alebo učiteľov, prípadne vynecháva školskú dochádzku, alebo sa správa agresívne. Signálmi psychického problému u dieťaťa môžu byť tiež časté výbuchy hnevu, zneužívanie drog a alkoholu, strata záujmu o priateľov, či dlhšie trávenie času osamote.

Čítajte tiež: Je dobré odstrániť si CHRASTU po zranení? Za nevinným ZVYKOM môže byť VÁŽNY stav

Ako ZISTIŤ, že má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kedy vyhľadať odborníka?

Liga upozornila na to, že medzi prejavy patria narušenie spánku, opakované desivé sny, počutie hlasov alebo videnie vecí, ktoré neexistujú. Rodičom tiež odporučila pomoc vyhľadať v prípade, ak má ich dieťa výrazný strach z priberania na váhe. Na odborníka sa treba obrátiť, ak dieťa trpí nadmernými úzkosťami, alebo má dlhodobo zlú náladu, ktorú sprevádza nechutenstvo či myšlienky na smrť. Taktiež aj v prípade slabej schopnosti sústrediť sa, či neúspechu v škole aj napriek veľkej snahe dieťaťa.

Viac o téme: DieťaZdraviePsychikaPsychické zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9