Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensku HROZÍ ďalšia PANDÉMIA: Podľa odborníčky za to môže KORONAVÍRUS!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na Slovensku každoročne odhalia rakovinu hrubého čreva a konečníka u 4800 ľudí. Sú druhou a treťou najčastejšou onkologickou diagnózou v Európe u žien aj mužov.

Pripomína to pacientska organizácia Nie rakovine, ktorá zdôrazňuje dôležitosť pravidelného skríningu. Na potrebu prevencie upozorňuje aj v aktuálnej informatívnej kampani.

Čítajte tiež: KVÍZ o duševnej pohode: Viete, ako ZVLÁDNUŤ ťažké situácie a UPOKOJIŤ myseľ?

Prevenciu mnohí odkladajú

V posledných dvoch rokoch prebieha na Slovensku štátom riadený pozývací skríning karcinómu hrubého čreva a konečníka, informuje organizácia. Ako pripomenula pacientska organizácia, zdravotné poisťovne naň pozvali pozvali 152.000 poistencov, doposiaľ z nich odpovedalo necelých desať percent. Podľa jej prezidentky Jany Pifflovej Špankovej sa na nízkej účasti sa podpísala aj pandémia nového koronavírusu. 

"Ľudia mali obavy z dôvodu rizika nákazy ísť k svojmu všeobecnému lekárovi. V najbližších mesiacoch budú pacienti prichádzať aj s pokročilými nádormi hrubého čreva a konečníka. Pre odkladanú prevenciu nám hrozí doslova pandémia rakoviny hrubého čreva. O to dôležitejší je dôraz na prevenciu kolorektálneho karcinómu v najbližšej dobe," doplnila.

Slovensku HROZÍ ďalšia PANDÉMIA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mapa pomoci pre pacientov

Nie rakovine spoločne s pacientskymi organizáciami združených v organizácii Digestive cancers spustili v marci medzinárodnú informačnú kampaň Marec – Európsky mesiac povedomia o kolorektálnom karcinóme (ECCAM). Tento rok sa kampaň zameriava na informovanie o príznakoch choroby, jej vyhľadávanie v populácii a liečbu už vo včasných štádiách.

"Pre pacientov sme vytvorili aj takzvanú mapu pomoci. Je to zoznam gastroenterologických ambulancií aj s kontaktmi na lekárov na celom Slovensku, ktorí sa k tejto iniciatíve pripojili. Na tieto ambulancie sa môžu pacienti s podozrením na kolorektálny karcinóm obrátiť z dôvodu prevencie alebo v prípade príznakov," vysvetlila prezidentka organizácie.

Po uvoľnení chcú zorganizovať informačnú tour na podporu prevencie kolorektálneho karcinómu v slovenských mestách.

K zvýšeniu šance skorej diagnostiky, a tým úspešnej liečby podľa organizácie prispieva tiež poznanie príznakov. Hlavnými príznakmi ochorení sú zmena vo vyprázdňovaní stolice, krv v stolici, časté nadúvanie, plynatosť, kŕče a bolesti v bruchu či strata hmotnosti.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina hrubého čreva a konečníka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9