Blížiace sa vianočné sviatky prinášajú pre ľudí aj riziko tráviacich ťažkostí. Komplikácie im môže spôsobiť veľké množstvo jedál, ktoré často nevhodne kombinujú a sú pre telo enormnou záťažou.
Pripomenula to primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Handlovej Miriam Kvostková.
"Vianoce sú špecifické množstvom jedla, ľudia jedia slané, sladké, kyslé, často sú jedlá veľmi mastné a kombinujú ich aj s alkoholom. Počas roka sú zvyknutí stravovať sa striedmejšie, preto takéto kombinácie môžu vyvolať zdravotné problémy," upozornila Kvostková.
Čítajte tiež: Jedlo na vianočnom stole, ktoré ZAPNE procesy HOJENIA tela: ZASTAVÍ zápal a napraví cievy!
Výnimkou podľa nej nie sú bolesti brucha, nafukovanie, pálenie záhy, vracanie až hnačky.
"Pomôcť dokáže najmä prevencia, ale ak to s jedlom ľudia preženú, tak by si mali nasadiť diétny režim, dostatočné množstvo tekutín a piť by mali aj minerálne vody," doplnila.
Hrozí zvýšený krvný tlak
Ak nie je možné pre pretrvávanie nevoľnosti a vracania zabezpečiť dostatok tekutín perorálnym príjmom, je vždy nutné vyhľadať lekársku pomoc z dôvodu infúznej liečby, zdôraznila ďalej odborníčka.
"Pre seniorov, ktorí majú rôzne ochorenia, ako vysoký tlak, ischemickú chorobu srdca či cukrovku, nesprávne skombinovanie jedál môže byť natoľko nebezpečné, že môže dôjsť k zhoršeniu zdravotného stavu v zmysle zvýšenia krvného tlaku, keďže mnohé jedlá ako napríklad údeniny sú slané," ozrejmila Kvostková.
Podráždený žlčník či žalúdok
U diabetika zasa nadmerný príjem sladkých jedál môže podľa nej viesť k dekompenzácii cukrovky.
"Taktiež vyprážané jedlá môžu podráždiť žlčník či žalúdok. Keďže seniori užívajú veľa liekov aj na rôzne iné ochorenia, tak aj žalúdok je náchylnejší na rôzne ochorenia," dodala lekárka a odporučila ľuďom myslieť na svoje zdravie a nepreháňať to s jedlom.