Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ak ju ignorujete, ROZHODÍ celý organizmus: Toto robí VODA s ORGÁNMI a bunkami v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nedostatok tekutín v organizme sa môže prejaviť únavou, ospalosťou, podráždenosťou, bolesťami hlavy, zmätenosťou, zvracaním, poruchami vedomia až celkovým kolapsom organizmu. Na dostatočný pitný režim by si ľudia mali dať pozor najmä v horúcom letnom počasí

Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. 

Čítajte tiež: FOTO Väčšia ENERGIA, ale stratené LIBIDO: Takto dopadol EXPERIMENT dvojičiek v stravovaní!

Čo všetko zabezpečuje v tele? 

Voda tvorí 70 až 75 percent ľudského tela, preto je pitný režim nevyhnutnou súčasťou výživy človeka.

"Voda v našom organizme významne ovplyvňuje metabolické procesy, je nosičom vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a ďalších elementov. Pomocou nej sa transportujú živiny do všetkých orgánov," vymenoval RÚVZ.

Voda tiež zabezpečuje správnu reprodukčnú schopnosť buniek, je potrebná na správne fungovanie krvného a lymfatického systému, reguluje telesnú teplotu či pomáha pri vyplavovaní škodlivín z organizmu cez obličky, črevá a pokožku. 

Ak ju ignorujete, ROZHODÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Informácie, koľko tekutín máme denne prijať, sú skôr orientačné. Pitný režim - množstvo a zloženie tekutín je u každého človeka individuálne," uviedol RÚVZ.

Koľko vody denne? 

Pitný režim závisí od zloženia stravy, od prostredia, kde sa človeka nachádza, od teploty a vlhkosti vzduchu, od fyzickej aktivity či od zdravotného stavu.

"Vo všeobecnosti sa odporúča prijať aspoň dva litre vody denne, vzhľadom na hmotnosť je odporúčané u dospelého človeka prijať 300 – 400 mililitrov vody na každých desať kilogramov telesnej hmotnosti. Tekutiny prijaté napríklad v strave sa do tohto čísla nezapočítavajú," spresnila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.  

Viac o téme: VodaPitný režimTekutiny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9