Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NESPOLIEHAJTE sa na dobrú IMUNITU: Odborníčka radí, ako ju NAŠTARTOVAŤ na plné OBRÁTKY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na dostatočný príjem zinku by mali dbať najmä starší ľudia, osoby s chronickými ochoreniami či vegetariáni. V súvislosti s posilňovaním imunity počas pandémie nového koronavírusu to odporúča hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.


Zinok možno získať najmä z červeného mäsa, orechov, tekvicových a sezamových zrniečok či strukovín. Šimková upozornila, že nadmerný príjem zinku môže mať aj nežiaduce účinky, prejavujúce sa neurologickými príznakmi či tlmením funkcie bielych krviniek.

Čítajte tiež: ZABIJAK vírusov? Bežná BYLINKA v kuchyni by mohla byť ZBRAŇOU v boji proti PANDÉMII

Vitamín D a C

Dôležitý je aj dostatočný príjem vitamínu D, ktorého je pre menšie slnečné žiarenie nedostatok najmä v zimných mesiacoch. Lekárka však upozornila, že aj všeobecne platí, že v populácii sú skôr nižšie hladiny vitamínu D. Jeho príjem možno prirodzene získať jedením rýb, pečene či vajíčok. Odborníčka tiež radí prípadne užívať výživové doplnky s obsahom vitamínu D, a to v odporúčaných dávkach. Tiež upozorňuje, že predávkovanie môže mať toxické účinky.

NESPOLIEHAJTE sa na dobrú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rovnako odporúča dbať na dostatočný prísun vitamínu C a to najlepšie v strave. Vysoké dávky vitamínu C však v rámci prevencie odporúčané nie sú. Šimková upozornila, že liečebné podávanie musí byť indikované lekárom.

Ďalšie prospešné látky

Pripomenula, že dôležitá je aj zdravá výživa, ktorá prispieva k úprave červenej flóry, tzv. mikrobiomu, ktorý je dôležitý pre imunologické procesy v tele. Upraviť sa dá aj probiotikami.

Dodala, že v odporúčaných dávkach sú vhodné aj tzv. imunomodulátory ako betaglukány, echinacea, kolostruma a podobne. Naopak, lekárka radí neukončovať chronickú liečbu či nepoužívať v prevencii lieky, ktoré neodporučí lekár. Tie podľa nej môžu viac škodiť ako pomôcť.

Viac o téme: ZdravieImunitaPrevenciaZinok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9