ZABIJAK vírusov? Bežná BYLINKA v kuchyni by mohla byť ZBRAŇOU v boji proti PANDÉMII

Zdroj: profimedia.sk
2021-01-31 13:00:00

Malá nenápadná plazivá rastlinka zo Stredomoria. Kedysi populárna v Egypte, dnes si ňou ochucuje jedlo celý svet. Tymian výborne chutí k rôznym druhom mäsa, do polievok a nálevov, no svoje uplatnenie by mohol mať aj v boji proti koronavírusu.

Zatiaľ čo Egypťania ho používali na balzamovanie mŕtvych, v starom Grécku sa už používalo spojenie „vonia ako tymian“. Neskôr bola objavená jeho chuťová funkcia, Rimania ho používali ako doplnok k tučným syrom. Dnes je tymian samozrejmosťou takmer v každej domácnosti na svete. Gazdinky sa naň spoliehajú, že dodá jedlám špecifickú chuť. Dokáže však toho omnoho viac!

Čítajte tiež: TREND v podobe DREPOVANIA valcuje sociálne siete: Študentky SKONČILI s vážnou DIAGNÓZOU

Respiračné ochorenia, traste sa!

Táto nenápadná bylinka by sa nemala podceňovať. Vyniká svojimi antiseptickými, antivírusovými a baktericídnymi vlastnosťami. Má schopnosť zabíjať mikróby, zbavuje telo škodlivých toxínov, posilňuje imunitný systém a pomáha organizmu vybudovať si odolnosť voči cudzím mikroorganizmom. Tymian je jedným z najlepších alternatívnych spôsobov v liečbe respiračných infekcií. Plní funkciu účinného dezinfekčného prostriedku, možno ho využiť pri bolesti v krku, keď vás trápi nepríjemný kašeľ, astma, bronchitída, infekcia hrudníka, hrdla a nosu.

Ak vás choroba predsa len skolí, tymian je skvelý na liečbu fyzickej a psychickej slabosti, t.j. obnovuje silu po chorobe. Jeho účinky na ľudský organizmus nekončia. Považuje sa za efektívny prostriedok proti depresii, chronickej únave a taktiež vzpruží pri zlej koncentrácii. Možno očakávať aj zlepšenú pamäť a znížený krvný tlak. 

Využitie bylinky

Najlepší spôsob pre respiračné ochorenia je užívať tymian vo forme inhalácií. Napríklad pri liečbe infekcií hrudníka a nosu môžete vdychovať tymiánový olej. Ak zápasíte s infekciou ústnej dutiny a ďasien, môžete si olejom vyplachovať ústa.  Aj pri kašli sa ho odporúča vdychovať, no menšie množstvá. Podľa jednej nemeckej štúdií, esenciálny olej pôsobí lokálne na respiračný trakt, iné zase tvrdia, že zvyšuje sekréciu hlienu na uľahčenie suchého kašľa.  

Nápoj proti vírusom

Pripravte si doma nápoj, ktorý efektívne bojuje proti vírusom.

Potrebujete:

  • 250 ml vody
  • 1 cibuľa
  • 1 PL tymianu
  • 1 PL majoránky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL medu (podľa chuti)
  • 1 vrecúško obľúbeného čaju

Postup:

Vodu zmiešanú s tymiánom, majoránkou a nakrájanou cibuľou varte približne 10 minút. Následne sceďte do šálky a vložte do nápoja vrecúško s čajom. Nechajte vylúhovať ako obvykle a pridajte med a citrónovú šťavu. Popíjajte teplý nápoj niekoľkokrát denne. 

Zničí koronavírus

Keďže tymian účinne pôsobí proti vírusom, vynára sa otázka, či by mohol pôsobiť aj proti novému koronavírusu. Zrejme na tom niečo bude! Nedávno schválila Agentúra pre ochranu životného prostredia Spojených štátov amerických (EPA) novú zbraň proti tomuto vírusu, ide o dezinfekčný sprej s tymiánom. Ide o prvý dezinfekčný prostriedok s botanicky získanou účinnou látkou, ktorý je schválený na ničenie vírusu na tvrdých povrchoch. Je vyrobený z oleja tymolu, extraktu z tymiánu obyčajného. Podľa EPA sa môžu tymolové produkty používať na ničenie húb, baktérií a vírusov. 

Serge Auray, prezident a zakladateľ spoločnosti Laboratoire M2, ktorá má na svedomí výrobu spreju dodáva: „Už veľa rokov pracujeme na vývoji botanicky odvodených produktov s overenými výsledkami, ktoré môžu konkurovať produktom popredných značiek s tradičnými syntetickými aktívnymi látkami. Sme veľmi hrdí na to, že sme prispeli svojou účasťou v boji proti SARS-CoV-2, a zároveň pomáhame chrániť verejné zdravie a životné prostredie.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vírus bylinka tymian koronavírus Covid-19

2021-01-31 13:00:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia