Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stačí pár MINÚT denne a dostavia sa VÝSLEDKY: Bude po VYSOKOM krvnom tlaku a SCHUDNETE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Iba 10 minút intenzívneho cvičenia denne v strednom veku môže predĺžiť váš život až o 25 rokov. Vedci zistili, že rýchla chôdza, alebo jazda na bicykli minimálne 75 minút týždenne podporuje zdravie mozgu.

Aktivita pred zdravý mozog

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 1 600 ľudí s priemerným vekom 53 rokov. Vedci z Columbijskej University v New Yorku pomocou skenov počas 25 rokov merali stav ich sivej a bielej mozgovej hmoty. Ľudia stredného veku, ktorí neuviedli žiadnu fyzickú aktivitu, mali o 47 percento väčšie riziko vzniku mozgových lézií. Ide o malé poškodenia mozgu, ako sa píše na studyfinds.org.

Čítajte tiež: Ako sa IMUNITA vyrovnáva s patogénmi? Ochrana proti COVIDU vydrží DLHŠIE, ako si mnohí myslia

 „Naše výsledky ukazujú, že aktivita počas stredného veku môže mať skutočné výhody pre zdravé fungovanie mozgu,“ konštatovala autorka štúdie doktorka Priya Paltaová. 

Ako dodala, cvičenie s miernou až silnou intenzitou je dôležité pre udržanie myšlienkových schopností. Stačí, ak sa svojmu telu budeme venovať aspoň 10 minút denne. 

Výhody 10-minútového cvičenia:

1. Zlepšuje náladu

Pohyb je skôr boj v mysli ako v tele. Náš mozog je natoľko silný, že nám môže vyslať milión dôvodov, prečo by sme mali cvičenie odložiť na neskôr, ale necvičili vôbec. Pritom stačí tak málo. Len 10 minút denne, telo rozhýbe natoľko, že uvoľnené endorfíny zabezpečia zvýšenie energie, motivácie, dodajú dobrú náladu a znížia pocity depresie a únavy.

2. Chráni vaše kĺby

Vedci, ktorí sledovali 4-tisíc žien vo veku 70 rokov počas troch rokov zistili, že u tých, ktoré na začiatku štúdie hlásili bolestivú artritídu, sa príznaky zlepšili takmer o 30 percent. Pomohlo im 75 minút cvičenia za týždeň. Z toho vyplýva, že 10 až 15 minút chôdze denne, alebo cvičenie jogy preukázateľne posilňuje kosti, kĺby a zlepšuje pohyblivosť.

Stačí pár MINÚT denne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Naberiete silu

Jednou z hlavných výhod krátkeho tréningu je zníženie svalovej únavy tým, že sa zakaždým zameriate na inú svalovú skupinu. Kontrolované pohyby zvyšujú srdcový rytmus natoľko, aby výrazne zlepšili celkové zdravie a svalovú silu.

4. Znížte si krvný tlak

Rozdelenie tréningu na niekoľko častí denne má lepší vplyv na zníženie krvného tlaku a dlhšie trvajúce cvičenie. Intervaly v rozsahu 10 minút zlepšujú aj kardio-respiračné funkcie. Krvný tlak klesne cvičením tak, že sa zníži tuhosť krvných ciev, takže krv bude môcť ľahšie prúdiť. Účinky sú najvýraznejšie počas a po tréningu.

5. Schudnete

Ak radi beháte, štúdie ukazujú, že stačí iba 40 minút joggingu týždenne na to, aby sa ručička na váhe pohla smerom nadol. Ak uprednostňujete HIIT alebo intervalové tréningy, iba 10 minút denne tohto cvičenia pomáha nielen pri chudnutí, ale udržiava zdravé BMI.

Stačí pár MINÚT denne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Znížte stres

Je dokázané, že cvičenie znižuje množstvo stresu v tele, redukuje psychické preťaženie a predchádza ďalším ochoreniam. Okrem toho, už 10 minút cvičenia denne uvoľní endorfíny, hormóny šťastia. Počas tréningu telo uvoľní stres a napätie. Vyčistí hlavu, myseľ bude jasnejšia a budeme aj produktívnejší.

7. Zlepší sa vám spánok

Je známe, že ľudia, ktorí vykonávajú fyzickú aktivitu, lepšie spia, ako tí, ktorí celý deň presedia na gauči. Taktiež únava na nich prichádza v tom správnom čase, a to večer. Tí, ktorí nič nerobia, bývajú často unavení aj počas dňa.

Viac o téme: PohybZdravieCvičenieTréning
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9