Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Preč s chemickými DEZINFEKCIAMI: Efektívny spôsob, ktorý vás NEOHROZÍ a skráti čas upratovania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR článok)

Vyzerá to tak, že COVID-19 nás bude aj naďalej strašiť a viacerí odborníci sa prikláňajú k názoru, že sa s ním budeme musieť naučiť žiť.

Čo to vlastne znamená...

COVID-19 je pomenovanie novoobjaveného koronavíru, ktorý spôsobuje infekčné ochorenie. Podobne ako mnoho ďalších vírov sa prenáša kvapôčkami, ktoré vznikajú kýchaním, alebo kašlaním nakazenej osoby. Tie sú príliš ťažké na to aby sa udržali vo vzduchu a tak klesajú na podlahy, alebo povrchy. Nakaziť sa môžeme vdýchnutím vírusu, ak sme blízko nakazenej osoby, alebo dotykom povrchu na ktorý kontaminované kvapôčky klesajú a následným prenosom rukou cez oči, nos, alebo ústa.

Vďaka tomu, že poznáme proces prenosu, vieme relatívne presne povedať, ako sa chrániť.

Uhádnete to? :)

Nie, nie sú to alumíniové fólie na hlavách, ani rýchly úhybný manéver, keď vidíme niekoho kýchnuť.

Sú to rúška pri osobnom kontakte, zvýšená hygiena počas trávenia času v cudzích priestoroch a dezinfikovanie povrchov, ktorých sa dotýkame, a ktoré sú spoľahlivé prenášače. Stačí, ak si predstavíme, čo všetko nám počas dňa prejde rukami. Tam všade si odkladáme biologický materiál, ktorý priebežne na tie ruky nachytáme.

Užitočné všeobecné odporúčanie hovorí, aby sme pravidelne dezinfikovali veci osobnej potreby, alebo povrchy, ktoré môžu byť v tomto smere rizikové. Na trhu máme naozaj veľký výber chemickej dezinfekcie a všetky tieto prípravky majú niečo spoločné...

Viete, čo to je?

My. Všetky tie dezinfekcie musíme fyzicky použiť a manuálne nanášať, a popritom dýchať. Dlhodobé riziko spojené s používaním týchto chemikálií, plus efektivita - úmerná vynaloženej námahe, má v konečnom dôsledku od naozaj praktického riešenia stále ďaleko. 

Preč s chemickými DEZINFEKCIAMI:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR článok)

Avšak vyzerá to, že nám svitá na lepšie časy.

Prichádza UV-C - germicídne svetlo

UV-C žiarenie bolo objavené pred vyše sto rokmi a jeho ideálna germicídna frekvencia (253.7nm) bola definovaná v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Odvtedy sa používa na dezinfekciu nemocničných priestorov, potravinárskych zariadení, vody, vzduchu a všade tam, kde je potrebné sterilné a bezpečné prostredie.

Prístroje, ktoré emitujú UV-C žiarenie, vlastne pretvárajú elektrinu na dezinfekciu - a tu to začína byť naozaj zaujímavé. Pri UV-C zariadeniach je totiž proces vo väčšine plne automatizovaný a mnohými testmi preukázateľne efektívnejší oproti klasickej dezinfekcii. Nielenže tým uľavíme našim pľúcam, očiam, či pokožke a výsledok bude kvalitnejší, ale ako bonus dostaneme čas, ktorý sme doteraz dezinfikovaniu venovali. Rovnako nám bude vďačná aj príroda, pretože UV-C technológia môže výrazne znížiť používanie chemickej dezinfekcie. 

Poriadny vývoj neobišiel ani túto technológiu a vďaka miniaturizácii sa dnes ukazujú prvé lastovičky kompaktných prístrojov, ktorými môžete nahradiť klasický chemický proces dezinfekcie aj u vás doma, alebo dokonca na cestách. Tak sa na mimoriadne rizikové zimné obdobie môžeme pripraviť skutočne prezieravo.

Viac informácii nájdete na stránke rockubot.sk

Viac o téme: DomácnosťČistenieDezinfekciaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9