Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Doprajte si JEDLO VEČER bez toho, aby ste zhrešili: Populárna PRÍLOHA k mäsu ako USPÁVANKA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mäso si bez tejto obľúbenej prílohy vie predstaviť len málokto. Preto je často súčasťou hlavného jedla. Aby sa však vyslovene odporúčala na konzumáciu vo večerných hodinách pred spaním, o tom nikto netušil.

Dostatok kvalitného spánku je pre ľudské zdravie zásadné. Počas neho dochádza k potrebnej regenerácii celého organizmu a keď ho máte nedostatok, hrozí znížená imunita, ale i celá rada chorôb. Preto je dôležité dodržiavať spánkovú hygienu, ale hlavne jedálníček tesne pred tým, než sa uložíte do postele. Jedlo, ktoré vložíte do úst, totiž vo veľkom ovplyvňuje to, ako sa vyspíte. 

Čítajte tiež: Krutá DAŇ za vianočné HODOVANIE: Ozve sa nielen žalúdok, ale aj malý ORGÁN s veľkým dopadom na telo!

Existuje viacero potravín, ktorými možno podporiť kvalitný spánok. Bez akýchkoľvek výčitiek si ich môžete dať vo večerných hodinách bez toho, že by ste zhrešili. Patrí sem napr. kiwi, mandle, banány, vlašské orechy či ryby, ako sa píše na healthline.com. Zaraďuje sa sem dokonca aj jedlo, ktoré je populárnou prílohou hlavne k mäsu. 

Čo obsahuje? 

Je považovaná za základnú potravinu, ktorá obsahuje hlavne sacharidy! Poskytuje 22 gramov v porcii 79 gramov. Reč je o bielej ryži, ktorá má zároveň vysoký glykemický index. K tomu prispieva obsah sacharidov a nedostatok vlákniny. Na rozdiel od hnedej je ochutená o otruby a klíčky, a teda menším množstvom vlákniny, vitamínov a minerálov. Glykemický index je mierou toho, ako rýchlo potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. 

Doprajte si JEDLO VEČER
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navyše, obsahuje aj dostatok tiamínu, resp. vitamínu B1, kyseliny listovej či mangánu. 79-gramová porcia bielej ryže poskytuje 19% dennej potreby folátu. Poskytuje tiež 21% dennej potreby tiamínu pre mužov a 22% tiamínu pre ženy. V 79-gramovej porcii dlhozrnnej bielej ryže zase nájdete 13% vašej dennej dávky pre mangán.

Ryža pred spánkom

U potravín s vysokým glykemickým indexom bolo preukázané, že pomáhajú zlepšiť kvalitu spánku. Konzumácia jedál s vysokým glykemickým indexom aspoň jedno hodinu pred ponorením sa do ríše snov zabezpečí kvalitný spánok. Jedna štúdia porovnávala spánkové návyky u 1848 ľudí na základe ich príjmu ryže, chleba alebo rezancov. Vyšší príjem ryže bol spojený s lepším spánkom ako chlieb alebo rezance, vrátane dlhšieho trvania spánku.

Napriek potenciálnej úlohe, ktorú môže mať biela ryža pri podpore spánku, je najlepšie ju konzumovať s mierou kvôli jej relatívne nízkemu množstvu vlákniny a živín.

Viac o téme: ZdravieSpánokRyža
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9