Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jednoduchý TIP, ako si znížiť krvný TLAK a a riziko INFARKTU: Je lacný a dostupný pre kohokoľvek!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa čokolády, ktorý si spoločnosť pripomína v nedeľu, na to upozornila Alžbeta Béderová z Odboru zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Čítajte tiež: Jednoduchý spôsob, ako ZLEPŠIŤ pamäť: Stačí len pár MINÚT a dostavia sa výsledky!

Chráni srdce a zmierňuje úzkosť

"Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 percent obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu," uviedla.

Podľa jej slov výsledky viacerých výskumov dokazujú, že "obľúbená pochúťka" chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.

Jednoduchý TIP, ako si
Zobraziť galériu (2)

Posilňujú imunitu

Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme.

"Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu," vymenovala odborníčka.

Využitie v kozmetike

Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách i lakťoch. Kofeín v čokoláde zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.

Odborníci však upozorňujú, že nadmerné konzumovanie sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity. Taktiež môže spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou.

Kým priemerný Slovák každý rok spotrebuje 4,2 kilogramu čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari - okolo deväť kilogramov.

Viac o téme: ZdravieČokoláda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9