Jednoduchý spôsob, ako ZLEPŠIŤ pamäť: Stačí len pár MINÚT a dostavia sa výsledky!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-13 15:00:00

Učíte sa na skúšky, čaká vás dôležitý test alebo by ste si jednoducho chceli zlepšiť pamäť, s ktorou to ide dolu kopcom? V tom prípade treba prekonať svoju pohodlnosť a dopriať si fyzický pohyb.

Vedci zistili, že už krátka prechádzka dokáže s pamäťou priam zázraky. Aj takýto jednoduchý pohyb zlepšuje koncentráciu a schopnosť riešiť problémy. Ako píše trendswide.com, odborníci zo Švédska prišli k tomuto záveru po analýze 13 štúdií. Vedci sa zamerali na ľudí vo veku od 18 do 35 rokov, ktorí chodili, behali alebo bicyklovali pri strednej až vysokej intenzite a potom absolvovali testy. Ich úlohou bolo napríklad zapamätať si zoznam 15 slov.

Čítajte tiež: SPÁSA pre tých, ktorí bojujú s KILAMI navyše: Postará sa o ubúdanie CENTIMETROV v páse!

 „Tento systematický prehľad silne naznačuje, že aeróbne fyzické cvičenie, po ktorom nasleduje krátke zotavenie, zlepšuje pozornosť, koncentráciu a učenie a pamäťové funkcie u mladých dospelých,“ dospeli k záveru autori štúdií z univerzít v Jonkopingu a Linkopingu.

Nemusíte sa týrať hodiny, stačí aj krátke cvičenie

Predpokladá sa, že cvičenie zvyšuje hladinu tzv. neurotrofického faktoru odvodeného z mozgu, ktorý sa považuje za dôležitý pre pamäť. No nie každý je športový typ alebo má čas hodiny cvičiť. V recenzii publikovanej v časopise Translational Sports Medicine sa píše, že na zlepšenie pamäte nie je nutné venovať fyzickej aktivite až tak veľa času. Už cvičenie trvajúce od dvoch minút do hodiny zlepší pamäť a myslenie až na dve hodiny. Všetci účastníci, ktorí sa venovali nárazovému fyzickému pohybu dve až 15 minút, pol hodiny alebo hodinu, sa zlepšili v pamäťových testoch a preukázali lepšiu schopnosť sústredenia a riešenia problémov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prechádzka pamäť chôdza

2020-09-13 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia