Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ani moderné technológie nie sú bezchybné: Lepšia alternatíva CIGARIET, ktorá útočí na pľúca a SRDCE?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Elektronické cigarety nie sú tak neškodné, ako sa mnohí fajčiari domnievajú. Podľa nového výskumu môžu poškodiť dokonca srdce aj pľúca!

Majú slúžiť len ako pomôcka

Mnoho odborníkov považuje elektronické cigarety za rozhodujúci nástroj v boji s tabakovým priemyslom, no nájdu sa aj takí, ktorých znepokojuje ich používanie a celková bezpečnosť. Predstavitelia Nezávislého výboru pre toxicitu chemických látok v potravinách, spotrebných výrobkov a životnom prostredí (COT) uvádzajú vo svojej štúdii, že elektronické cigarety by sa mali používať iba ako pomôcka, ak sa niekto rozhodne skoncovať s fajčením, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Večný PROBLÉM, ktorý mnohých oberá o SPÁNOK: Ako upokojiť zaneprázdnenú myseľ!

„Nie je v poriadku, ak ich niekto považuje za neškodné,“ uviedol predseda COT Alan Boobis.

Ich neškodnosť nebola nikdy potvrdená

Ako dodal, vapovanie, ako sa fajčenie elektronických cigariet nazýva, môže mať rovnako negatívny vplyv na zdravie človeka, ako fajčenie normálnych cigariet. Boobis je znepokojený zo stúpajúceho počtu ľudí, ktorí vapujú. 

„Zvyšuje sa počet respiračných a kardiovaskulárnych chorôb, fajčiari elektronických cigariet pociťujú pálenie v krku, nose alebo v očiach,“ menoval negatíva vapovania.

Pripustil, že fajčenie elektronických cigariet pravdepodobne zníži niektoré zdravotné riziká, ako napríklad vznik rakoviny pľúc, no na druhej strane nezníži riziko, že u niekoho prepukne astma dôsledkom fajčenia. Ako dodal, je potrebný ďalší výskum, ktorý odhalí všetky negatíva vapovania. 

Nikto z odborníkov doteraz nepovedal, že fajčenie elektronických cigariet je neškodné. Preto ak ľudia vapujú, mali by s tým čo najskôr prestať, ale nie na úkor návratu k fajčeniu,“ myslí si doktor Nicholas Hopkinson.

Sú toxickejšie ako sa predpokladalo

Vedci zistili, že chemikálie produkované elektronickými cigaretami sa kombinujú v pľúcach ľudí a tvoria úplne nové toxické kombinácie. Látky, ktoré vytvárajú príchute ako vanilka, či škorica, sa môžu zmiešať s inými rozpúšťadlami a stávajú sa zdraviu nebezpečnými. 

Ani moderné technológie nie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Spozorovali sme, že nové chemikálie vytvorené z príchutí a e-kvapalných rozpúšťadiel sú toxickejšie ako ktorákoľvek ich pôvodné zlúčeniny,“ uviedol profesor Sven-Eric Jordt.

Spolu s kolegami z Yale University izoloval chemikálie používané v elektronických cigaretách a vložil ich do ľudských pľúcnych buniek v laboratóriu. Medzi látky, ktoré skúmal, patril vanilín, etyl-vanilín, benzaldehyd, cinnamaldehyd a rozpúšťadlá propylénglykol a rastlinný glycerín. Podľa vedcov, výrobcovia elektronických cigariet často tvrdia, že ich zariadenia sú bezpečné, pretože obsahujú chemikálie považované za stabilné. Výskumníci však zistili, že vytvárajú nestabilné zlúčeniny, ktoré by mohli poškodiť zdravé bunky.

„Ukázalo sa, že dráždia receptory v nervových zakončeniach spojených so srdcom a krvnými cievami a že sú skutočne schopné zabíjať bunky v pľúcach,“ píše sa v štúdii.

Vedci uviedli, že boli prekvapení z toho, čo videli v laboratóriu, pretože neočakávali, že chemikálie budú po zmiešaní nestabilnejšie a nebezpečnejšie. 

„Aktivácia receptorov na senzorické dráždenie môže zvýšiť srdcovú frekvenciu a u predisponovaných ľudí môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu a vyššiemu krvnému tlaku,“ uviedol profesor Jordt.

Ako dodal, môže sa tiež zvýšiť sekrécia v pľúcach a dýchacích cestách, ktorá spustí kašeľ a dýchacie problémy.

Viac o téme: ZdravieFajčenieElektronické cigarety
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9