Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výsledok bežného ZLOZVYKU: Ochorenie, ktoré si mnohí mýlia s OPAROM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máte začervenanú, bolestivú ranu v kútiku úst? Môže ísť o uhlovú cheilitídu. Že ste o nej ešte nepočuli? Často si ju ľudia zamieňajú s oparom, ide však o úplne iné ochorenie.

Čo spôsobuje uhlovú cheilitídu?

Ak máte suché, popraskané pery, hlavne v oblasti kútikov úst, môže vás trápiť ochorenie kože so zvláštnym názvom uhlová cheilitída. Väčšinou vzniká vtedy, keď si príliš olizujete pery. Sliny sa nahromadia v kútikoch a dôjde k nepríjemnému popraskaniu pokožky, ako sa uvádza na menshealth.com

„Toto ochorenie je vlastne infekcia kože, ktorá spôsobuje bolestivý zápal v jednom alebo oboch kútikoch,“ uviedla dermatologička Sonia Batra.

Čítajte tiež: Vysoký krvný TLAK sa môže ozvať na ZÁCHODE: ZNAMENIE pri vykonávaní potreby, že je zle!

Podľa nej uhlová cheilitída postihuje asi 0,7 percenta populácie.

„Koža sa zapáli a baktérie, alebo kvasinky, ktoré sa nachádzajú bežne v ústach sa začnú hromadiť v kútikoch úst, “ vysvetľuje Batra.

Ako dodala, zápal a popraskanie v kútikoch úst môže viesť k bolestivým ranám. Ľudia, ktorých toto ochorenie trápi, pociťujú rezanie a pálenie na postihnutom mieste. 

„Dokonca v závažnejších prípadoch cítia nepríjemnú chuť v ústach a majú problém s konzumáciou jedla, keďže v kútikoch úst sa im vytvoria otvorené krvácajúce pľuzgiere,“ uviedla Batra.

Ako dodala, aby ľudia zmiernili bolesť, oblizujú si často pery, no v skutočnosti svoj stav ešte zhoršujú. 

Nahromadené sliny vytvárajú ideálne prostredie pre rast baktérií alebo plesní, ako sú napríklad kvasinky,“ vysvetlila Batra.

Výsledok bežného ZLOZVYKU: Ochorenie,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomýliť si ju môžete s oparom

Podľa nej si toto ochorenie ľudia často mýlia s oparom. Rozdiel je v tom, že ten sa môže vytvoriť kdekoľvek okolo úst, zatiaľ čo uhlová cheilitída sa nachádza len v kútikoch. 

„Opary majú svoj životný cyklus, takže pred vznikom pľuzgiera pocítite pálenie alebo svrbenie na postihnutom mieste. Uhlová cheilitída nemá žiadne varovné signály, kým sa neobjaví boľavé miesto,“ konštatovala Batra.

Na rozdiel od oparov nie je nákazlivá. 

Kto je v ohrození?

Ak máte výrazné vrásky, ktoré zostupujú z rohov úst do brady, nazývané tiež marionetové čiary, je možné, že vás potrápi uhlová cheilitída. V hlbších štrbinách sa totiž hromadia sliny, čo zvyšuje riziko zápalu. Ohrození sú aj tí, ktorých často trápia afty, fajčia, či ľudia, ktorí nosia strojček. 

„Obzvlášť rozšírená je tiež u starších ľudí, ktorým sa nadmerne tvoria sliny používaním zubných protéz, alebo v dôsledku straty zubov a nedostatku vitamínov,“ vysvetlila Batra.

Ako liečiť uhlovú cheilitídu

„Ak sa u vás vyskytne uhlová cheilitída, udržiavajte zapálené miesto čisté a suché, aby ste zabránili šíreniu infekcie,“ uviedla Batra.

Lekár môže predpísať lokálny steroidný krém na podporu hojenia, v závažnejších prípadoch antibiotiká alebo antimykotické lieky. Ak je ranka malá, stačí, keď bolestivé miesto natriete balzamom na pery, vazelínou, alebo kokosovým olejom. Podráždené miesto upokoja a zvlhčia. Aby ste ochoreniu predišli, vaše telo by malo byť dostatočne hydratované. Udržujte svoje pery suché a dodržujte ústnu hygienu. Ak máte zlozvyk a neustále si olizujete pery, prestaňte s tým.

Viac o téme: ZdraviePeryKútiky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9