Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mýtus o KLIEŠŤOCH, ktorý vám otvorí oči: Najväčšie RIZIKO prisatia parazita je na tejto časti TELA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prisatého kliešťa je potrebné odstrániť z kože čo najskôr a správne. "Miesto s kliešťom pred jeho odstraňovaním dezinfikujte. Vezmite navlhčený vatový tampón alebo špeciálne na to určenú pinzetu či kliešte," vysvetľuje farmaceutka Jana Varsová.

Vhodné je podľa nej použiť rukavice, aby sa zabránilo prenosu infekcie.

"Kliešťa odstráňte hýbaním zo strany na stranu," dodala.

Čítajte tiež: Ušný MAZ v úlohe lekára: Výlučok tela prezradí viac, než si myslíte!

Častou chybou pri vyťahovaní kliešťa je podľa nej použitie mydla, pri ktorom hrozí, že sa kliešť udusí. Následne môže uvoľňovať nebezpečné toxíny a zvyšovať tak riziko prenosu infekcie. Po odstránení celého kliešťa treba postihnuté miesto dezinfikovať.

"Kontaktujte lekára, ak spozorujete výrazné červené fľaky často s tmavými okrajmi v okolí miesta uhryznutia, hnis, závažnú alergickú reakciu či príznaky pripomínajúce chrípku, ako sú bolesti hlavy, kĺbov, malátnosť, únava či horúčka," dodáva farmaceutka.

Kedy sa očkovať? 

Kliešte môžu prenášať kliešťovú encefalitídu, ktorej sa dá predchádzať očkovaním. Pri prvom očkovaní je dôležité absolvovať celkovo tri dávky vakcíny.

Mýtus o KLIEŠŤOCH, ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Najvhodnejší čas na začiatok očkovania sú zimné mesiace. Počas tých dostanete prvé dávky vakcíny a v sezóne budete už dostatočne chránení. Posledná dávka vakcíny sa aplikuje o päť až 12 mesiacov po druhej dávke," hovorí Varsová.

Dopĺňa, že očkovať možno deti od jedného roka a dospelých.

"Očkovacia látka cháni pred infekciou vírusom kliešťovej encefalitídy, nezabráni však tomu, aby sa kliešť prisal. Je preto dôležité vždy použiť repelent, keďže kliešť môže infikovať aj inou chorobou," upozorňuje.

Ako sa preventívne chrániť? 

Z dôvodu predchádzania ochoreniam treba zvoliť vhodné oblečenie, ideálne dlhé nohavice a tričko s dlhými rukávmi s hladkým povrchom, ktorý kliešťom sťažuje lezenie a následné priľnutie na kožu. Dlhé nohavice je vhodné zasunúť do ponožiek, keďže kliešť sa na kožu dostáva najčastejšie práve priestorom medzi nohavicami a obuvou. Pred výletom treba použiť repelent, ktorý odpudzuje kliešte a komáre. Nie je vhodné líhať si do vysokej trávy, v ktorej sa vyskytujú kliešte najčastejšie.

"Mýtus je, že kliešte padajú zo stromov a skáču. Naopak, žijú v priestoroch do výšky 60 cm od zeme, preto je riziko prilezenia kliešťa práve od chodidiel," upozorňujú farmaceuti.

Po návrate z rizikovej oblasti odporúčajú ihneď si vymeniť oblečenie a skontrolovať celé telo.

Viac o téme: KliešteZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9