Jediný pohľad do zrkadla prezradí nedostatok MINERÁLU: ZISTITE, či sa to netýka aj vás!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-24 06:00:00

Hoci sa o jeho potrebe pre ľudský organizmus nepíše tak veľa ako o vitamíne B a D, je rovnako nevyhnutný pre správne fungovanie tela. Ovplyvňuje rôzne telesné funkcie a jeho nedostatok sa vie nepekne podpísať na zdraví človeka. Ako telo môže zareagovať na nedostatok selénu?

Keď ho nemá telo dostatok, trpí srdce, kĺby, imunitný aj reprodukčný systém. Jeho deficit však nebýva bežný, čo je dobrá správa. K nedostatku môže dôjsť z dôvodu poruchy vstrebávania živín, alebo zlou životosprávou. Tehotným ženám, ktoré majú nedostatok selénu hrozí potrat, poškodenie orgánov plodu, alebo nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa. Málo selénu v tele má negatívny vplyv aj na plodnosť mužov. Ľudia, ktorí trpia na viaceré ochorenia, sú najviac ohrození.

Čítajte tiež: Letné HRIECHY, ktoré sa vám môžu vypomstiť: Tieto JEDLÁ nepatria v teplom počasí na tanier

Ako spoznať, že telo trpí na nedostatok selénu podľa getroman.com?

Zlá strava a ďalšie ochorenia

Deficit selénu je častejší u ľudí s dialýzou obličiek a u pacientov, ktorí sú HIV pozitívni. Ohrození sú aj tí, ktorí konzumujú nezdravú stravu a rafinované spracované potraviny. Tie totiž obsahujú menej selénu.

Znížená sila svalov

Ľudia, ktorí trpia na nízky obsah selénu majú poruchy kostrových svalov a slabý srdcový sval, ktorý sa označuje aj ako Keshanova choroba. Ide o ochorenie, pri ktorom dochádza k smrti časti srdcového svalu, a tým sa oslabí funkcia srdca.

Únava

Príznakom je aj nadmerná únava. Tá býva častým príznakom tiež ochorenia štítnej žľazy. Tento minerál sa podieľa na regulácii tvorby hormónov tohto orgánu. Chronický nedostatok selénu môže viesť k zhoršeniu funkcie štítnej žľazy.

Mozgová hmla

Ak je hladina selénu v tele nízka, môže to viesť k zahmleniu mysle, zvyčajne sa však vyskytuje spolu s inými príznakmi. Výskum ukázal, že starší ľudia, ktorí mali nedostatok selénu, mali zlé výsledky kognitívnych testov.

Zhoršená imunita

Telo sa nevie brániť voči chorobám. Tento minerál pomáha chrániť telo pred vírusmi a baktériami. Človek, ktorý ho má nedostatok, je náchylný na infekcie. Môžu mu zlyhať obličky, potrápiť dýchacie a srdcové ťažkosti.

Zlá kvalita vlasov a pokožky

Nedostatok selénu sa môže podpísať aj na kvalite kože a vlasov. Chorému začnú vypadávať vlasy, tvoria sa lupiny, na koži zase nepekné vyrážky a akné.

Znaky toxicity selénu

Selén sa najlepšie vstrebáva z potravinových zdrojov ako z doplnkov stravy. Majte však na pamäti, že príliš veľké množstvo tohto minerálu môže byť toxické. Pokiaľ budete jesť vyváženú stravu, môžete sa predávkovaniu vyhnúť. Ak selén dopĺňate vo forme tabletiek a spozorujete, že zrazu máte krehké vlasy a nechty, z ničoho nič vás trápi hnačka, nevoľnosť a zmenila sa vám farba zubov, mali by ste prestať s ich užívaním.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie strava minerál selén

2020-07-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia