Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zbaví vás pálenia ZÁHY a rozpúšťa obličkové kamene: Obyčajná UHORKA prekvapuje svojimi účinkami

Zobraziť galériu (3)

Uhorky sú štvrtou najpestovanejšou zeleninou na svete a sú známe ako jedna z najlepších potravín pre naše zdravie. V tomto období je práve ich sezóna, tak neváhajte a doprajte si ich.

Leto je bohaté na úrodu ovocia a zeleniny. Jedným z druhov, ktorý možno využiť na množstvo spôsobov, je uhorka. Doprajeme si uhorky surové, sterilizujeme ich, nakladáme, vyrábame šaláty alebo ich pridávame do smoothie. Mnohé dámy ich používajú tiež na hydratáciu pleti. Ak ste si ich dopestovali doma v záhrade, máte vyhrané, ukrátení však nie sú ani tí, ktorí tú možnosť nemajú. Kúpa uhoriek peňaženku príliš nezaťaží, v tomto období nájdete domácu produkciu v obchodoch aj na trhoch. Uhorky sú elixírom zdravia tak zvnútra, ako aj zvonku, ako sa uvádza na fitnea.com.

Čítajte tiež: Letné HRIECHY, ktoré sa vám môžu vypomstiť: Tieto JEDLÁ nepatria v teplom počasí na tanier

Uhorková rehydratácia

Ak ste príliš zaneprázdnení a zabúdate na pravidelný príjem tekutín, jedzte uhorky. Obsahujú 90 percent vody a tak bez problémov vykompenzujú jej nedostatok. Okrem toho aj zasýtia.

Sťahuje kyseliny

Niektorí ľudia tvrdia, že uhorky im spôsobujú pálenie záhy. Väčšina však má opačnú skúsenosť. Uhorky uľavia od pálenia záhy. Rovnako môžete uhorku použiť na kožu, ak ste to prehnali s opaľovaním, výborne schladia pokožku.

Odstraňuje toxíny

Uhorka pôsobí ako "metla" na zametanie odpadových produktov z tela. Pri pravidelnej konzumácii rozpúšťa aj obličkové kamene.

Zbaví vás pálenia ZÁHY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dopĺňa každodenné vitamíny

Uhorky majú väčšinu vitamínov, ktoré telo denne potrebuje. Vitamíny A, B a C posilňujú váš imunitný systém, udržiavajú vás vitálnych a plných energie. Ak máte chuť na vitamínovú bombu, pridajte k nim listový špenát s mrkvou. Uhorku nešúpte, len ju dôkladne umyte a jedzte aj so šupkou. Obsahuje dostatočné množstvo vitamínu C, asi 12 percent odporúčanej dennej dávky.

Dodá pokožke minerály

Uhorka má vysoký obsah draslíka, horčíka a kremíka. To je dôvod, prečo je vhodné pridávať si šťavu z nej do kúpeľa. Po krátkom čase by ste si mali všimnúť, že vaša pokožka bude hladšia a sviežejšia.

Pomáha pri trávení a chudnutí

Pre vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií je uhorka ideálna pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Ak nepatrí medzi vašu obľúbenú zeleninu, pridajte ju aspoň do šalátov, polievok, dipov a iných jedál. Milovníci uhoriek si vďaka ich chrumkaniu precvičia čeľuste a vláknina, ktorú obsahujú, im zase zlepší trávenie. Denná konzumácia uhoriek je výbornou pomôckou pri chronickej zápche.

Oživuje oči

Chladené plátky uhorky priložené na oči robia zázraky. Pomáhajú zmenšovať kruhy pod očami a opuchy, najmä pre protizápalové vlastnosti.

Bojuje proti rakovine

Uhorky obsahujú látky, ktoré znižujú riziko niektorých typov rakoviny vrátane rakoviny vaječníkov, pŕs, prostaty a maternice.

Lieči cukrovku, znižuje hladinu cholesterolu a reguluje krvný tlak

Uhorková šťava obsahuje hormón, ktorý je potrebný v bunkách pankreasu pre výrobu inzulínu. Ten je prospešný pre pacientov s diabetom. Vedci tiež zistili, že steroly (organické chemické látky) v uhorkách pomáhajú znižovať hladiny cholesterolu. Uhorky obsahujú veľké množstvo draslíka aj horčíka, ktoré efektívne regulujú krvný tlak. Preto je vhodná pri liečení vysokého aj nízkeho tlaku.

Zbaví vás pálenia ZÁHY
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Osviežuje ústa

Uhorková šťava hojí a osviežuje choré ďasná. Odkrojte plátok uhorky a jazykom pritlačte na pol minúty o podnebie. Fytochemikálie zničia baktérie v ústach zodpovedné za zápaly a páchnuci dych.

Vyhladzuje vlasy a nechty

Minerálne silice v uhorke urobia vaše vlasy a nechty lesklejšími a silnejšími. Síra a oxid kremičitý zase stimulujú rast vlasov.

Podporuje zdravie kĺbov a zmierňuje artritídu

Tým, že uhorka je vynikajúcim zdrojom oxidu kremičitého, podporuje zdravie kĺbov posilnením spojivového tkaniva. Zmiešaná s mrkvou môže zmierniť bolesti pri dne (jedna z foriem artritídy) znížením hladiny kyseliny močovej.

Lieči opicu

Ak si viac vypijete a chcete sa vyhnúť ranným bolestiam hlavy alebo „opici,“ zjedzte pred spaním pár plátkov uhoriek. Uhorka totiž obsahuje dostatok vitamínov skupiny B, cukor a elektrolyty potrebné k doplneniu základných živín v organizme, čím sa zníži vážnosť „opice“ a bolesti hlavy.

Udržuje v kondícii obličky

Uhorky znižujú hladinu kyseliny močovej v tele a tak udržiavajú zdravé obličky.

Viac o téme: ZeleninaZdravieUhorka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9