Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PROBLÉM štyridsiatnikov, ktorý znižuje kvalitu života: Rýchle a bezbolestné RIEŠENIE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počas uplynulých týždňov sme si zvykli čas doma krátiť rôznymi spôsobmi. Ideálnym spoločníkom sa v mnohých prípadoch opäť stala kniha či obľúbený magazín. Cez pracovné dni sme však museli pomáhať aj školákom. Možno ste sa pristihli pri tom, že text z učebníc sa vám zrazu číta lepšie z diaľky.


Pravdepodobne sa u vás začína prejavovať očný problém štyridsiatnikov.

Ľudská optika je dokonale fungujúci systém. No vplyvom pribúdajúcich rokov sa začne opotrebovávať. Ide o prirodzený jav. Po štyridsiatke sa preto u väčšiny z nás prejavia príznaky presbyopie alebo choroby krátkych rúk, ako sa tomuto stavu ľudovo hovorí. Prináša so sebou rad nepraktických, ba až nepríjemných obmedzení. 

Čítajte tiež: Neviete schudnúť? Efektívne vytrénovanie metabolizmu na vysoké spaľovanie tukov podľa odborníka!

„Ľudia si zrazu uvedomia, že zle vidia nielen na text v knihe či časopise, ale aj pri nákupe. Problém im robí prečítať si nákupný zoznam, zloženie potravín či kontrola pokladničného bloku,“ uvádza príklady z praxe MUDr. Adriana Smorádková, očná lekárka a chirurgička z očnej kliniky NeoVízia.

Čo je za tým? 

Príčinou presbyopie je zníženie elasticity a plasticity šošovky a tiež zníženie akcieschopnosti ciliárnych svalov. 

„Tie sú tvorené hladkými svalovými vláknami, na ktorých je zavesená šošovka. Ich funkciou je regulovať tvar šošovky akomodáciou, čo umožňuje optimálne zaostrenie lúčov svetla. Spočiatku prevažujú ťažkosti vizuálneho charakteru, neskôr sa pridáva pocit únavy očí, bolesti hlavy a očí, unavený vzhľad a prekrvenie spojiviek,“ vysvetľuje MUDr. Smorádková.

Ťažšie sa zvyká na multifokálne okuliare

Pre mnohých štyridsiatnikov však presbyopia nie je jediným problémom. Najmä v tom prípade, ak majú skúsenosť napríklad s krátkozrakosťou, teda s mínusovými dioptriami. Prvou voľbou sú často okuliare. Po štyridsiatke tak zrazu máme jedny do diaľky, ďalšie na blízko. Výnimkou nie sú ani ľudia pracujúci s počítačom, ktorí potrebujú dioptrickú pomôcku aj pri práci s ním. 

PROBLÉM štyridsiatnikov, ktorý znižuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Aby nemuseli neustále striedať jednotlivé okuliare, prípadne ich stále hľadať, kupovať náhrady za prisadnuté či zlomené, zvolia jedny - multifokálne. Zvyknúť si na ne však nemusí byť pre každého jednoduché,“ pokračuje MUDr. Adriana Smorádková.

Za pravdu jej dáva aj učiteľka, pani Oľga. „Zakopávala som, pri zmene polohy sa mi točila hlava, a tak som bola nútená opäť striedať dve dioptrické pomôcky. Bolo to však veľmi nepraktické, napríklad počas vyučovania.“

Preč s dioptriami

Dnes sme aktívnejší dlhšie ako naši predkovia. Ľudia po štyridsiatke a päťdesiatke sa ešte naplno venujú svojim deťom, vnúčatám. Zároveň pracujú, športujú, chodia do spoločnosti. Multifokálne okuliare, prípadne tie s plusovými dioptriami, však môžu radosť z týchto aktivít prekaziť. Dobrou správou je, že sa ich dá zbaviť. Bezpečne, bezbolestne, natrvalo, rýchlo. Vďaka metóde PRELEX. 

„Počas zákroku očný chirurg implantuje multifokálne vnútroočné šošovky. Pomocou nich je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií do blízka aj do diaľky. Trendom sú trifokálne šošovky. Tie poskytujú špeciálne pohodlie pacientom, ktorí pracujú dlhé hodiny na počítači a potrebujú perfektné videnie nielen na čítanie a do diaľky, ale aj k práci s ním,“ približuje zákrok MUDr. Adriana SMorádková z očnej kliniky NeoVízia.

S okuliarmi sa vďaka metóde PRELEX rozlúčila nielen pani Oľga, ale nedávno aj obľúbená slovenská fitnesska, Zora Czoborová. Čo bolo pre ňu najväčšou zmenou po zákroku? 

„Tá neskutočne zmenená kvalita života. Vidím ostro, nemusím si stále nasadzovať okuliare, nosiť ich v kabelke, či hľadať doma a rozmýšľať, kam som ich položila. Teraz sa hrdím kamoškám, že viem prečítať aj tie najmenšie písmenká – blchy. Či už ide o správy na telefóne alebo informácie na obaloch potravín. Na moje odporúčanie už idú absolvovať zákrok aj ďalšie kamarátky a klientky, ktoré majú voči mne dlhoročnú dôveru,“ dodáva na záver Zora.

Viac o téme: ZdravieChorobaOčiZrakPresbyopia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9