Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výnimočná ZLOŽKA v žĺtku, ktorá mení zlú reputáciu VAJÍČOK: Odteraz zmeníte svoj názor na ne!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V súčasnosti prechádzame náročným obdobím. Bojujeme s celosvetovou pandémiou a každý sa snaží posilniť svoju imunitu, ako sa len dá. Dôležité je jesť všestrannú stravu, ktorá podporí imunitný systém. Vajíčka majú nezastupiteľné miesto v našom jedálničku. Jedna zložka zo žĺtka je ale pre zdravie človeka v chrípkovom období extra prospešná.


Vajíčka obsahujú množstvo látok potrebných pre telo. Patria medzi obľúbený zdroj bielkovín a iných živín a vitamínov. Zaraďujú sa medzi plnohodnotné potraviny a obsahujú látky potrebné pre zdravé fungovanie organizmu. Nie nadarmo sa hovorí, daj si jedno vajíčko denne.

Čítajte tiež: Bežné JEDLÁ, ktoré by ste nemali jesť pred 10-tou hodinou: Vyhnite sa im v ranných hodinách!

Bielko verzus žĺtok

Bielko obsahuje sto percent bielkovín, je prakticky bez tukov a sacharidov a len ťažko si nájde iného premožiteľa, čo sa týka bielkovín z prirodzených zdrojov. Okrem toho, obsahuje aj iné telu prospešné látky ako vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, vitamíny B3, B2, B5 a vitamín E. Niektoré z nich, ako napríklad sodík alebo draslík, sú v bielku obsiahnuté viac, ako vo vaječnom žĺtku. 

Výnimočná zložka sa ale ukrýva v žĺtku. Vaječný žĺtok obsahuje rovnako bielkoviny, tiež fosfor, vápnik, sodík, draslík, vitamíny rozpustné v tukoch ako A a D, omega 3 mastné kyseliny, cholín, fosfolipidy, v malom množstve cholesterol a tiež látky nazývané imunoglobulíny. Odborníci tvrdia, že vajíčka sa právom radia medzi superpotraviny, aj práve vďaka uvedenej zložke, ktorá má pozitívny vplyv na funkčnosť imunitného systému a je významnou podporou pri aktívnych vírusových ochoreniach. Odolnosť človeka voči chrípke sa tak pravidelnou konzumáciou vajíčok zvyšuje.

Bojovník proti vírusom

Hlavnou úlohou imunoglobulínov je zabrániť prepuknutiu chrípkového ochorenia. Tieto chytré protilátky si ale nedokážu vždy samé poradiť s vírusom, či baktériou. Ak sa tak nestane, vírus, alebo baktériu označia a zamerajú na ňu pozornosť celého imunitného systému. Do boja s antigénom sa púšťajú v tomto prípade všetky jeho bunky.

Výnimočná ZLOŽKA v žĺtku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„V prípade, ak telo nemá dostatok imunoglobulínov, môže sa to prejaviť opakovanými infekciami, zápalmi priedušiek, pľúc, prínosových dutín alebo akýmikoľvek inými zápalmi. Zápaly môžu mať komplikovanejší priebeh a ich liečba môže byť dlhšia a náročnejšia,“ hovorí MUDr. Beáta Nemčoková.

Dôležitá je kvalita vajíčok

Potrebné množstvo telu prospešných látok z vajíčok vrátane imunoglobulínov, ale nemusia obsahovať všetky vajíčka. Na to, aby boli vajíčka pre telo prospešné a organizmus prijal to, čo potrebuje, je dôležitá kvalita vajec. Výživné vajíčka pochádzajú z chovov, kde sú zabezpečené najlepšie podmienky pre nosnice, vrátane kvalitného krmiva. 

Na Slovensku je celý chov nosníc ako aj vstupy, teda aj krmivo a voda pod neustálou zooveterinárnou kontrolou. Pre nosnice je vhodné krmivo vyrobené doma na Slovensku, z tu dopestovaných cereálnych obilnín a sóje. U nás sú špeciálne kŕmené nosnice pri výrobe omega vajec, kde je súčasťou kŕmnych zmesí aj desaťpercentný podiel tuniakového alebo lososového oleja. Vajíčka sú tak nielen chutné, ale aj extra výživné,“ hovorí riaditeľ Ovogal farm, Ing. Ladislav Birčák.

Super vajce

V zahraničí sa dokonca snažia vytvoriť super vajce s vitamínmi a živinami navyše, ktoré by posilnilo imunitný systém a zdravie človeka na maximum. Super vajce sa pritom vyvíja nie s pomocou genetického inžinierstva, ale vývoj je zameraný na obohatenie výživy sliepok. Vajíčko by malo obsahovať oveľa vyššie hladiny omega 3 mastných kyselín, imunoglobuilínov, prírodného antioxidantu - vitamínu E, luteínu, selénu a iných stopových prvkov. Nekupovali by sme si tak doplnky výživy, ale stačili by super vajíčka.

Viac o téme: VajíčkaZdravieImunitaPrevenciaŽĺtok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9